Turneja predstave "Krst s petokrakom"

Predstava će biti izvedena večeras na Cetinju, sjutra u Tivtu, a slijede i igranja u Nikšiću i Danilovgradu

3813 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Korifej teatar
Foto: Korifej teatar

Predstava "Krst sa petokrakom", koju je prema tekstu Velizara Radonjića režirao Zoran Rakočević, biće izvedena na scenama širom Crne Gore. Turneja počinje danas izvedbom na Cetinju, u 20 časova u Kraljevskom pozorištu Zetski dom, a u okviru njihovog programa "Dani nezavisne scene".

Predstava je na repertoaru sjutra u Tivtu, u Centru za kulturu, a 14. marta će biti odigrana na sceni Nikšićkog pozorišta, dok martovsku turneju završava 15. marta u Danilovgradu.

"U pitanju je pretposljednja produkcija Korifej teatra, koja je nastala po savremenom dramskom tekstu Velizara Radonjića, a predstava se izvodi u znak sjećanja na Gorana Bulajića, nedavno preminulog crnogorskog pozorišnog stvaraoca, prijatelja i velikog podržavaoca ove trupe", saopšteno je u najavi Korifej teatra.

Glumački ansambl čine: Đorđije Tatić, Katarina Krek/Anđelija Rondović, Pavle Bogojević, Danica Rajković, Nemanja Todorović, Lazar Đurđević i Luka Stanković, student treće godine glume na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju u klasi red. prof. Branislava Mićunovića.

Radonjićev tekst, jedan je od tri izdvojena na konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta 2019. godine, a ono što je Rakočevića privuklo i poručilo da bi moglo lijepo da se iscenira jeste priča o političkom pervertitstvu.

"Ovo je priča o društvu koje je do te mjere izgubilo ljudsko dostojanstvo da ne može svijet da posmatra bez kroz oči uskih političkih interesa. Konkretko, ovdje se radi o smrti djeda, gdje se porodica okuplja, djeca i unučad se dogovaraju o sahrani, ali je to suštinski dogovor o kampanji, budući da su izbori za 10 dana. Sve se to pretvara u jurnjavu za plijenom, za nekoga sitnijim, za nekog krupnijim. Svakako, u pitanju je storija o široj familiji koja je po pitanju porodičnosti disfunkcionalna, jer su na različitom stranama. Do te mjere su izgubili kompas i dostojanstvo, da se u jednom momentu dogovaraju da otkažu sahranu, samo da bi privukli više pažnje i bili veći u očima onih koji ih trebaju", navodi se u opisu.

Bonus video: