Filmska revija “U susret Oskaru”

Crnogorska kinoteka 9. i 10. marta prikazuje filmove “Odavde do vječnosti” i “Engleski pacijent”

654 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Crnogorska kinoteka organizuje šesto izdanje filmske revije “U susret Oskaru”, devetog i desetog marta, u sali “Gojko Kastratović” u 20 časova, a ulaz je slobodan.

“Pred nama je svečana, 96. dodjela najprestižnijih filmskih nagrada ‘Oskar’, koja će se ove godine održati u svom punom sjaju 10. marta u Los Anđelesu. To je savršen trenutak da se podsjetimo i nekih kultnih naslova koji su upisani u istoriju svjetske kinematografije. Tim povodom, Crnogorska kinoteka realizuje šesto izdanje filmske revije ‘U susret Oskaru’”, saopšteno je u najavi.

Tokom dvodnevne filmske manifestacije, biće prikazana dva filma, i to “Odavde do vječnosti” (From Here to Eternity) režisera Freda Zinemana i “Engleski pacijent” (The English Patient) u režiji Entonija Mingela iz 1996.

U susret Oskaru
foto: Promo

Zinemanov film iz 1953. godine osvojio je osam Oskara, i to: za najbolji film, najbolju režiju, najbolji scenario, najbolju sporednu mušku ulogu, sporednu žensku ulogu, fotografiju, montažu i zvuk. Glume: Bert Lankaster, Montgomeri Klift, Debora Ker, Dona Rid, Frank Sinatra, Filip Ober i drugi...

“Slavna romantična ratna drama impresivna je adaptacija nagrađivanog istoimenog romana Džejmsa Džonsa. Film prati trojicu vojnika stacionirane na Havajima tokom mjeseci koji prethode napadu na Perl Harbor”, navodi se u sinopsisu.

foto: Promo

“Engleski pacijent” osvojio je devet Oskara, i to: za najbolji film, režiju, najbolju sporednu žensku ulogu, najbolju scenografiju, fotografiju, kostim, montažu, za najbolju originalnu muziku i za najbolji zvuk. U glavnim ulogama su: Ralf Fejns, Džulijet Binoš, Viljem Defo, Kristin Skot Tomas, Kolin Firt i drugi...

“Na kraju Drugog svjetskog rata, mlada medicinska sestra počinje da se zaljubljuje u pilota koji je preživio pad aviona. Njegova prošlost otkriva se u flešbekovima, otkrivajući učešće u sudbonosnoj ljubavnoj aferi”, piše u sinopsisu.

Bonus video: