Hrana u službi kreativnih industrija i kulturne baštine

Konferencija u organizaciji Društva za kulturni razvoj "Bauo" počela je danas i traje do 17. marta

1006 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Međunarodna multidisciplinarna konferencija “Kulturne i kreativne industrije & baština: Gastroheritage”, biće održana od 14. do 17. marta, u organizaciji petrovačkog Društva za kulturni razvoj “Bauo”.

Svečano otvaranje i prateći festival tradicionalnih lokalnih proizvoda održani su u 12 časova na terasi Spomen-doma “Reževići” u istoimenom paštrovskom selu. Naredni dani konferencije, s naučnim i stručnim programom, odvijaće se u hotelu “Monte Casa” u Petrovcu na Moru, u 10 časova, a kompletan program je otvoren je za sve zainteresovane.

“Širok tematski obuhvat koji će biti u središtu pažnje na konferenciji odnosi se na kulturu, baštinu, stvaralaštvo, medije, komunikacije, nauku i struku, privredu, posebno poljoprivredu. Izlagački formati koji su zastupljeni jesu panel diskusije, sesije sa predavanjima i moderiranjima, plenarna predavanja, kao i razgovori s publikom nakon svakog segmenta”, ističe se u najavi.

Konferencija “Gastroheritage” - hrana kao nasljeđe, odnosno hrana - nasljeđe, bavi se time kao razvojnim potencijalom za kulturne i kreativne industrije i ukupan društveni razvoj.

“U fokusu će biti gastronomija sa svojim heritološkim elementima, tradicionalna poljoprivredna proizvodnja i hrana, koji istovremeno predstavljaju nedovoljno iskorišćen potencijal za održivi razvoj i društveno blagostanje”, navode organizatori i dodaju da su predavači iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Ukrajine, Rusije, Kanade, te da su svi relevantni stručnjaci iz svojih oblasti.

Krajnji cilj konferencije na temu gastronomije kao kulturne baštine, kažu iz Društva “Bauo” jeste da se tradicionalna hrana i lokalne proizvodnje počnu kreativno, kritički i analitički posmatrati kroz vizuru legislative, institucija, privrede, kulture, baštine, identitetskih pitanja, dizajna, umjetničkog izražavanja i brojnih drugih aspekata, cijeneći to da je upravo ishrana sastavni i izuzetno bitan dio života.

“Upustili smo se u avanturu organizacije ovog događaja kako bi se podigao nivo svijesti o značaju valorizacije kulturne baštine, sa ciljem umrežavanja i razmjene znanja, vještina i iskustava. Ovom konferencijom želimo i da skrenemo pažnju na nedovoljno vidljive inicijative i manje lokalne proizvodnje, da pomognemo da se lokalnoj zajednici pruže ekspertska znanja kako bi unaprijedila svoj rad, da povežemo proizvođače s potencijalnim korisnicima i saradnicima kako bi se uspostavila poslovna partnerstva, da na jednom mjestu okupimo relevantne stručnjake u različitim oblastima i zajedničkim naučnim, stručnim i kreativnim radom dođemo do odgovora na brojna aktuelna pitanja, ali i da otvorimo nova. Namjera nam je i da ukažemo na značaj očuvanja zdravlja čovjeka i njegove okoline čiji je integralni dio, ali prema kojoj se ne odnosi uvijek s dužnom pažnjom i odgovornošću”, poručuju u saopštenju.

Bonus video: