“Bizmismen” aktuelniji danas, nego kada je nastao

Monodrama u kojoj igra Vojislav Vojo Krivokapić izvedena u Nikšiću i time je obilježeno tri decenije od premijere

1816 pregleda 2 komentar(a)
Krivokapić prilikom izvedbe, Foto: Zahumlje
Krivokapić prilikom izvedbe, Foto: Zahumlje

Povodom trideset godina od premijere monodrama “Bizmismen”, u izvođenju glumca Vojislava Voja Krivokapića, izvedena je na pozorišnoj sceni sale “Zahumlja” u Nikšiću. Monodramu, koja je danas možda i aktuelnija nego u periodu kada je nastala, napisao je Miodrag Karadžić, a režirao Goran Bulajić.

“Ovo mi je bilo kao reprint premijernog izvođenja, pošto je deset godina prošlo od zadnjeg izvođenja. Tako mi je drago što sam obnovio ovaj tekst i izveo ga na ovoj sceni, pred nikšićkom publikom. Bilo je malo treme, jer dugo, zbog zdravstvenih razloga, nijesam bio na sceni, a tu su i velike emocije - sjećanje na mog velikog drugara, velikog čovjeka, dramaturga, reditelja Gorana Bulajića, kome je ovo izvođenje i posvećeno i ponovo na sceni Zahumlja”, kazao je Krivokapić nakon predstave.

Krivokapić kao 'Bizmismen'
Krivokapić kao "Bizmismen"foto: JU Zahumlje

Sala “Zahumlja” bila je mala da primi sve one koji su željeli da ponovo gledaju “Bizmismena”, a među publikom su bili i članovi porodice pokojnog Gorana Bulajića.

“Na ovoj sceni smo Goran i ja dva mjeseca radili ovu predstavu, koja je premijerno izvedena u Beogradu, u pozorištu ‘Duško Radović’. Sa Goranom sam uradio veliki broj predstava, ali ova me je na neki način opečatila - sa njom sam najviše i prošao”, kazao je Krivokapić i dodao da mu je posebno drago što je publika iz sale izašla sa osmijehom na licu.

A publika nije štedjela dlanove da aplauzom nagradi Krivokapića, koji je podsjetio da je monodrama “Bizmismen” izvedena preko 120 puta u zemlji i u regionu, da se nalazila i na repertoaru pozorišta “Duško Radović” u Beogradu, u čijoj je produkciji i nastala i gdje je izvedena preko 35 puta, da je višestruko nagrađivana, a da se među nagradama ističu nagrade publike na prvom Festivalu monodrame Crne Gore u Nikšiću, 1995, i na Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu, godinu kasnije.

Vojo Krivokapić
foto: JU Zahumlje

“Kada sam obnavljao tekst pomislio sam da je možda malo zastario i da nije aktuelan. Međutim, on je možda aktuelniji danas, nego u vremenu kada je nastao. Na sceni ‘Zahumlja’ je nastalo mnogo divnih, dobrih priča, sve je počinjalo odavde, ne samo pozorište, nego i mnogi drugi programi koji su i danas aktuelni u Nikšiću. U Zahumlju sam dosta vremena proveo i profesionalno, i kao član društva, a kasnije i kao glumac, tako da mi je srce ispunjeno u pozitivnom smislu”, rekao je Krivokapić.

Čim se pročulo da Krivokapić ponovo izvodi “Bizmismena”, odmah su uslijedili pozivi.

Vojo Krivokapić
foto: JU Zahumlje

“Imam ponude iz Subotice, Vrbasa i Danilovgrada, ali vidjeću jer sve zavisi i od mog zdravstvenog stanja i koliko ću biti spreman fizički i kondiciono da ovo iznesem. Nije da nemam volje, ali sve je manje energije”.

A ako ga zdravlje posluži, a energiju će već “naći”, možda i na sceni pozorišta “Duško Radović” ponovo zaigra. Naravno, ukoliko dobije poziv.

“Sa ovom predstavom sam igrao u skoro svim bivšim republikama Jugoslavije i svuda sam bio dobro dočekan”.

Organizator izvođenja monodrame je JU “Zahumlje”, a događaj je dio martovskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: