Izložba “Diplomatija i umjetnost” od sjutra u Podgorici

Slike istaknutih poslijeratnih bugarskih autora biće predstavljene u Modernoj galeriji do 30. marta

2907 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba slika “Diplomatija i umjetnost”, istaknutih poslijeratnih bugarskih umjetnika, biće otvorena sjutra u Podgorici u Modernoj galeriji u 18.30 časova.

Postavku čine 22 slike afirmisanih bugarskih umjetnika, a dominiraju živopisna platna, uglavnom pejzaži.

Ova zbirka je nastavak originalne izložbe “Diplomatija i umjetnost”, posvećene 140. godišnjici bugarske diplomatske službe, koja je predstavljena u brojnim nacionalnim galerijama i muzejima.

U okviru pomenute kolekcije zastupljeni su autori koji su stvarali četrdesetih i pedesetih godina dvadesetog vijeka, a među kojima su: Konstantin Štarkelov, Denju Čokanov, Atanas Mihov, Zdravko Aleksandrov, Vasil Stoilov, kao i oni koji su stvarali šezdesetih godina: Vladimir Manski, Vanja Dečeva, Todor Dinov, Boris Nenov, Vladimir Goev...

Rad Alceka Mišefa
Rad Alceka Mišefafoto: JU Muzeji i galerije Podgorice

“Istaknuti autor čije je djelo dio ove postavke je i Bugarin koji decenijama živi u Milanu, Alcek Mišef, koji je 2021. godine poklonio svoj rad Umjetničkom fondu Ministarstva vanjskih poslova Republike Bugarske. Njegova slika oživljava kampanju “Plivanje preko Atlantika” /1979 - 1982/, gdje je Mišef prešao Atlantski okean plivajući desetine kilometara dnevno u bazenu prekookeanskog broda ‘Kraljica Elizabeta II”, navodi se u saopštenju JU Muzeji i galerije Podgorice.

Izložba je organizovana na inicijativu Državnog instituta za kulturu MVP Republike Bugarske, u saradnji sa JU Muzeji i galerije Podgorice i Ambasadom Republike Bugarske u Podgorici, a biće otvorena za javnost do 30. marta.

Bonus video: