Nagradni konkursi za mlade poete

Plužinski Centar za kulturu poziva mlade da apliciraju sa svojim pjesničkim rukopisima

2024 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Mladi pjesnici iz Crne Gore i regiona imaju priliku da do drugog jula pošalju rukopis neobjavljene zbirke za nagradni konkurs “Spasoje Pajo Blagojević”, koji je raspisao plužinski Centar za kulturu.

Prvonagrađenom će Centar za kulturu štampati rukopis, dok tri nagrađena pjesnika stiču pravo učešća na 53. susretima “Pjesnička riječ na izvoru Pive”, koji se održavaju 19. i 20. jula. Autori rukopise, potpisane šifrom, šalju u tri primjerka, a rješenje šifre se dostavlja u posebnoj koverti.

Centar za kulturu raspisao je i konkurs za nagradu “Radule Željko Damjanović” koji je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore. Učenici šalju tri pjesme, potpisane šifrom, dok se rješenje šifre dostavlja u posebnoj koverti. I ovaj konkurs je otvoren do drugog jula, a nagrađeni mladi pjesnik stiče pravo učešća na pjesničkim susretima u julu.

Učesnici oba konkursa radove treba da pošalju na adresu plužinskog Centra za kulturu (Lazara Sočice bb, sa naznakom za konkurs).

Nagradni konkursi nose imena po pjesnicima iz Pive koji su tragično izgubili život 31. oktobra 1988. u saobraćajnoj nesreći kod Višegrada, na povratku sa Međunarodnog sajma knjiga u Beogadu.

Najstarija književna manifestacija u Crnoj Gori, “Pjesnička riječ na izvoru Pive”, koju u kontinuitetu organizuje plužinski Centar za kulturu i Opština Plužine, svake godine tokom dvodnevnog mitinga poezije okupi brojne stvaraoce iz bivše Jugoslavije.

Bonus video: