Projekcija filma “Smrt djevojčice sa žigicama”

Djelo Gorana Kulenovića biće prikazano sjutra u Crnogorskoj kinoteci u okviru programa “Ponovo radi bioskop”

1734 pregleda 0 komentar(a)
Foto: promo
Foto: promo

Program “Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023.” nastavlja se sjutra u Podgorici prikazivanjem filma “Smrt djevojčice sa žigicama” u režiji Gorana Kulenovića, a u koprodukciji producentske kuće “Natenane”, najavljeno je iz Crnogorske kinoteke.

Projekcija će biti upriličena u sali “Gojko Kastratović” Crnogorske kinoteke u 19 časova, a ulaz je slobodan. Nakon filma, biće organizovan razgovor sa koprudecentom filma Dušanom Kovačevićem, a moderatorka će biti novinarka Svetlana Višnjić.

“Na ostrvu na kojem svako svakog zna, niko nije nevin i svi su potencijalni krivci. Ko se krije iza ovog okrutnog zločina?”, navodi se u sinopsisu, a iz Kinoteke dodaju:

“Premda smo od reditelja Kulenovića navikli na drugačije žanrovske postavke, u posljednjem filmu ‘Smrt djevojčice sa žigicama’ donosi specifičnu priču. Naime, iako se patolog Fero nakon emotivnih krahova vraća u rodni kraj kako bi našao mir, splet okolnosi, odnosno ubistvo transrodne prostitutke, njegov očekivani odmor vode u drugu krajnost”, piše u saopštenju.

Humoristički triler “Smrt djevojčice sa žigicama”, dodaju oni, nosi epitet mediteranskog Tvin Piksa...

“Što i ne čudi, budući da je nastao prema nagrađivanom romanu Zorana Ferića. Suštinski, u pitanju je film o kompromisima, koje su, kako život diktora pravila, u biti primorani da pravimo”, navodi se u opisu.

Uloge tumače: Ozren Grabarić, Voja Brajović, Jelena Lopatić, Iva Babić, Nikša Butijer, Slavko Juraga, Borko Perić, Goran Navojec, Slavko Sobin.

Program se realizuje u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore.

Bonus video: