Predstavom "Tarzan - gospodar džungle" Gradsko pozorište Podgorica proslavlja Svjetski dan lutkarstva

Tradicionalnu poruku koju šalje Međunarodna lutkarska asocijacija UNIMA, napisala je mostarska lutkarka i rediteljka Ines Pašić

1454 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Svjetski dan lutkarstva 21. mart, Gradsko pozorište Podgorica proslavlja izvođenjem predstave “Tarzan - gospodar džungle” u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” u 12 časova.

Predstavu su, po motivima romana Edgara Rajsa Barouza, režirali Davor Dragojević i Tamara Vujošević-Mandić, a povodom Svjetskog dana lutkarstva, tradicionalnu poruku koju šalje Međunarodna lutkarska asocijacija UNIMA, napisala je mostarska lutkarka i rediteljka Ines Pašić, a prije početka predstave pročitaće je glumac i reditelj Dragojević.

“Pozdrav od UNIME iz cijelog svijeta svim lutkarima na Svjetski dan lutkarstva. Za moje drage kolege, šetače predjelima zajedničkog sna, interprete bezvremenske aktuelnosti… Profesija kojom se bavimo jedna je od najskromnijih. A ipak, što je paradoksalno, razgovaramo, raspravljamo i svađamo se s božanskim svijetom jednako intimno i otvoreno kao neki stari bračni par. Svaki put kad neka drvena glava oživi u našim rukama ili konci koji pokreću lutku ponovno potvrde povezanost svih živih bića, iznova otkrivamo sami sebe kao protagoniste priče koju prikazujemo. Svaki put kad neki predmet kojem udahnemo život probudi sjećanja što počivaju u nama ili kada se u igri svjetlosti i sjenke utjelove nepronicljive misterije, naše istorijsko vrijeme zaručuje se s bezvremenskim. Kada likovi što žive na površini naše kože zaposjednu djelove našega tijela, otkrivamo da čovjek u sebi nosi čitavo čovječanstvo”, piše na samom početku.

U poruci se dodaje da povrh svih mogućih oblika teatarske umjetnosti, kada se stvaraoci predaju igri lutkama, izvodi se drevni ritual.

“Činimo opipljivim i vidljivim ono što to nije, te u istih mah pružamo lutkaru i publici priliku da iskuse sopstvenu transcendentalnost”, piše Pašić.

Bonus video: