Vrijeme udobnosti je prošlo

Nedavno je objavljena nova knjiga Aleksandra Ćukovića, “Teror razonode”

1743 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Ćuković, Foto: Lazar Ružić
Aleksandar Ćuković, Foto: Lazar Ružić

Knjiga eseja “Teror razonode” književnika i književnog kritičara mr Aleksandra Ćukovića objavljena je nedavno u izdanju Instituta za srpsku kulturu iz Nikšića. Knjiga obuhvata filozofske eseje, stručne radove, kolumne, besjede, intervjue, prikaze koji su objavljivani u različitim zbornicima, časopisima, štampi, ali i na internetu, u periodu između 2021. i 2023. godine.

Dr Radoje Femić u recenziji ističe da Ćukovićeva knjiga predstavlja jedinstvenu idejnu, sadržajnu i metodološku sintezu kojom je dočarana širina autorovih intelektualnih interesovanja, vanredni potencijal ogledanja u različitim žanrovima, kao i dosljednost u tumačenju (van) umjetničke zbilje.

“Teror razonode je primarno knjiga duboke odanosti Gutenbergovoj galaksiji, potom akademska objava rata dominirajućem duhu površnosti i lake zabave, konačno prijeko potrebno odobrenje kreativnoj sabraći. Izborom provokativnog i komunikativnog naslova za građu koja zahtijeva obaviještenog i posvećenog čitaoca, Ćuković opominje da je vrijeme udobnosti prošlo, te da se akademskim apelom mora stići i tamo gdje sterilna i samodovoljna akademska misao ne zalazi”, piše Femić.

Mr Jelka Malović dodaje da je djelo analitičnošću i strpljivim pristupom sabralo misli, komentare, intervjue, kritike i oglede na razne važne teme iz književnosti i filozofije.

Teror razonode
foto: Privatna arhiva

“Njime je autor ponudio drugačiju ali sveobuhvatnu formu kojom je osvježio žanrovske stereotipe, te ponudio štivo koje ostaje svjedok jednog vremena”, zapisala je Malović i dodala da “Teror razonode” ostaje kao zalog budućim generacijama.

Da Ćuković literarnim djelima pristupa šire od običnog praćenja tekuće produkcije, podsjetio je dr Budimir Aleksić.

“Pojave i djela on vrednuje sveobuhvatno i stručno i na taj način pokazuje obim i dubinu poznavanja književno-umjetničkog stvaralaštva. Posjeduje istinski dar da uoči i nespornu sposobnost da ocijeni i afirmiše ona djela koja vrednosnu ljestvicu književne umjetnosti pomjeraju naviše. I ovom svojom knjigom, Aleksandar Ćuković ukazuje na važnost kulture kao stuba društvene stvarnosti”, poručuje Aleksić.

Bonus video: