Nikšić: Predstava "Kumovi" za Svjetski dan pozorišta

Predstava po tekstu Dušana Kovačevića u režiji Božidara Đurovića, biće izvedena sjutra

1415 pregleda 1 komentar(a)
Scena iz predstave “Kumovi”, Foto: Luka Zeković
Scena iz predstave “Kumovi”, Foto: Luka Zeković

Nikšićko pozorište obilježiće Svjetski dan pozorišta izvođenjem predstave “Kumovi”, koji je po tekstu Dušana Kovačevića režirao Božidar Đurović. Predstava će biti izvedena u četvrtak, 28. marta, sa početkom u 20 časova.

U predstavi igraju Žana Gardašević Bulatović, Hadži Nenad Maričić, Ivona Čović Jaćimović, Nikola Vasiljević i Pavle Bogojević. Scenografiju potpisuje Vesna Popović, kostime Marina Medenica i Margareta Šobot, scenski pokret Jelena Simić, izbor muzike Bojan Bojanić, a numere je otpjevao Pavle Bogojević. Autor fotografija je Krsto Vulović, a plakat je dizajnirala Sandra Gardašević.

“Tematsko utemeljenje ove drame se nalazi u svakodnevici savremenog čovjeka našeg prostora Balkana gdje se ljudski život nalazi u iskušenju preplitanja sa onim što naš narod naziva ‘psećim životom’. Taj život se kroz institucionalnu marginalizaciju njegovih nosilaca u prvi mah učini kao i šansa za oslobođenje od okova civilizovane nevolje i zablude zvane savremenost. No, u Kovačevićevoj poetici, kao i u univerzalnom dramskom obrtu, jedna zabluda rađa uvijek drugu zabludu, a sam ljudski život i ljubav u njemu su jedino za šta se vrijedi žrtvovati i boriti, pa makar i kroz pseći lavež i egzistenciju psa lutalice”, zapisao je umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, Janko Jelić.

Prema njegovim riječima, riječ je o ljudima koji se duhom i tijelom pretvaraju u pse, i to pse lutalice, jer je odricanje od sistemski projektovane ličnosti jedini način da se istinska ličnost i istinska ljudskost sačuvaju.

“Komad je koncipiran tako da se tragično i komično ne mogu razdvojiti niti razumjeti jedno bez drugog i gledaoca ostavljaju da jednim okom plače, a drugim se smije shvatajući da je on suštinski junak priče”, naveo je Jelić.

Predstava “Kumovi” rađena je povodom 140 godina od igranja prve pozorišne predstave u Nikšiću i premijerno je izvedena 16. februara ove godine, na Dan Nikšićkog pozorišta.

Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta po sijeni od sedam eura, uz popust od 50 odsto za srednjoškolce, studente, penzionere i lica sa invaliditetom.

Bonus video: