Autorsko veče Aleksandra Bečanovića u Perjaničkom domu

Bečanović će predstaviti najnovije tri knjige: “Planinski orao”, “Prezir” i “Tri pršljena više”

1124 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Autorsko veče Aleksandra Bečanovića biće upriličeno sjutra u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, u Perjaničkom domu, 19 časova.

Na književnoj večeri će, pored autora, govoriti i docent na Filozofskom fakultetu i na Fakultetu umjetnosti UDG u Podgorici Vladimir Vujošević. Bečanović će predstaviti najnovije tri knjige: “Planinski orao”, “Prezir” i “Tri pršljena više”.

Njegov rad posljednjih godina najbolje pokazuje kojim putevima umjetničkog stvaralaštva se kreće i kako uspijeva u svim domenima njegovog interesovanja da spoji naizgled nespojivo: teoriju i priču gdje je sve u skladu i dopunjuje jedno drugo. Spoj filma, pozorišta, slikarstva, proze i poezije je glavna karakteristika njegovog stvaralaštva.

“Djelo Aleksandra Bečanovića svakako spada među najoriginalnije fenomene savremene crnogorske književnosti. Postoje dva ključna ishoda Bečanovićeve poetike: metateorijska, esejistička ‘dekadentna prozodija’ (Poremećaj) u najboljoj barthesovskoj tradiciji i dinamični, često žanrovski određen, filmski postupak. Kod Bečanovića ova su dva registra (teorije i filma) u stalnoj napetosti, međusobnom ukidanju i dopunjavanju. Čak i u nefikcionalnim Bečanovićevim tekstovima, kao što je ‘Tri pršljena više’, djelo koje se bavi pomnom analizom stilskih postupaka i slikarskih motiva Dominika Engra, ludilo i strast teorije svako malo se suspenduju na svom vrhuncu, da bi se premetnuli u puritanski sveden, gotovo gotski filmski intermezzo”, ističe Vujošević.

On dodaje da prateći, na primjer, Bečanovićeva tumačenja Engra, često imamo utisak da smo naglo uvučeni u gotovo ukletu zelenkastu, liminalnu atmosferu muzeja iz starih dokumentaraca iz 1970-ih u kome se, okom kamere, postupno približavamo velikom platnu da bi se, u krupnom kadru i uz dramatičnu muziku, najednom istakao neki zanemareni, začuđujući detalj koji će čas istorije umjetnosti pretvoriti u napeti gotski roman.

“Ne postoji vjerovatno niko u savremenoj crnogorskoj književnosti ko je uspio, poput Bečanovića, da u toj mjeri teoriju obdari dinamikom fikcije i fikciju samorazumijevanjem teorije. Njegovo djelo kao da istovremeno zadržava ponešto od baroknog ekcesa i ikonklastičke reformacije”, kazao je Vujošević.

Bečanović je rođen 1971. godine u Nikšiću. Crnogorski je pjesnik, književnik, prevodilac uglavnom filmske teorije sa engleskog jezika, književni i filmski kritičar, scenarista. Autor je više knjiga i dobitnik mnogih nagrada. Dobitnik je nagrade “Risto Ratković” za najbolju knjigu poezije u Crnoj Gori, a 2017. je osvojio i Evropsku nagradu za književnost. Roman “Planinski orao” bio je u užem izboru za nagradu “Meša Selimović”.

Bonus video: