Pet nagrada za Markovićevu "Ćelavu pjevačicu"

Pozorišna predstava u produkciji Centra za kulturu Tivat učestvovala u takmičarskoj selekciji festivala Dani komedije u Jagodine

1136 pregleda 0 komentar(a)
Iz predstave "Ćelava pjevačica", Foto: Luka Zeković
Iz predstave "Ćelava pjevačica", Foto: Luka Zeković

Pozorišna predstava “Ćelava pjevačica” u produkciji Centra za kulturu Tivat učestvovala je u utorak u takmičarskoj selekciji jubilarnog, 50. po redu festivala „Dani komedije“ u Jagodini, gdje je osvojila čak pet nagrada.

Žiri u sastavu Svetislav Bule Goncić, predsjednik, Đurđa Tešić i Željko Jovanović dodijelio je “Ćelavoj pjevačici” – predstavi u režiji pokojnog Jagoša Markovića, nagradu “Mija Aleksić” za najbolju predstavu festivala.

“Apsurdni svet Ežena Joneska, koji govori o smislu i besmislu postojanja, vrhunskim umjetničkim sredstvima postaje teatarska oda ljudskom životu”, piše, pored ostalog, u obrazloženju ove odluke žirija.

Nagradu za najbolju režiju posthumno je dobio Jagoš Marković.

“Svojim velikim umjetničkim darom, Jagoš Marković je učinio da osjetimo da je cijeli život komedija", naveo je žiri festivala u Jagodini koji je za glumačko ostvarenje nagradu dodijelio Olgi Odanović za ulogu gospođe Borio u predstavi tivatskog Centra za kulturu.

“Njena neprikosnovena igra istovremeno izaziva i suze i smijeh, tjeskobu i olakšanje, trivijalnost i zanos života”, stoji u obrazloženju nagrade.

Nagrada “Nikola Milić” pripala je Branimiru Banetu Popoviću, za ulogu vatrogasca – Kapo Pompijeri u “Ćelavoj pjevačici” “jer sa lakoćom i prirodnošću nadahnuto tumači svijet apsurda”.

Bane Popović u predstavi 'Ćelava pjevačica'
Bane Popović u predstavi "Ćelava pjevačica"foto: Centar za kulturu Tivat

Najbolja kostimografkinja na Festivalu je Marija Marković Milojev “koja je originalnim rješenjima i nadahnutim pristupom efektno dopunila raskošni scenski svijet Jagoša Markovića”, kaže se u obrazloženju.

Inače, ova predstava Centra za kulturu Tivat je tokom prethodne sedmice nastupala širom Srbije, a izazvala je veliko interesovanje publike, pa se za nju tražilo mjesto više.

“Ćelava pjevačica” rađena je po tekstu Ežena Joneskoa u režiji Jagoša Markovića, a prevod na bokeški dijalekt i scenski govor potpisuje Neven Staničić. U najnovijoj verziji čuvenog Joneskovog komada igraju Olga Odanović, Branko Vidaković, Dubravka Drakić, Momčilo Otašević, Sandra Bugarski i Branimir Popović.

Bonus video: