Injac: Pozorišni savjet da poštuje zakon prilikom izbora direktora

Injac upozorila Pozorišni savjet da predloženi kandidat ne posjeduje potrebne uslove u pogledu obrazovanja, kako je to propisano Statutom Ustanove i javnim konkursom za radno mjesto direktora

3680 pregleda 19 komentar(a)
Injac, Foto: Luka Zeković
Injac, Foto: Luka Zeković

Gradonačelnica Podgorica Olivera Injac nije dala saglasnost na Odluku o izboru direktora Javne ustanove Gradsko pozorište.

U saopštenju Glavnog grada se navodi da je tako Injac spriječila kršenje zakona, budući da kandidat kojeg je predložio Pozorišni savjet ne ispunjava uslove.

Kandidat za direktora bio je Nikola Krstić, član Savjeta Gradskog pozorišta iz reda zaposlenih.

"Javnim konkursom za popunu radnog mjesta direktor/ica JU “Gradsko pozorište”, koji je objavljen dana 17. januara 2024.godine, precizirani su uslovi, i to: 'Pored opštih uslova utvrđenih Zakonom, kandidati/kinje moraju ispunjavati i sljedeće posebne uslove utvrđene Statutom JU "Gradsko pozorište' Podgorica: - kvalifikacija visokog obrazovanja u obimu od najmanje 240 kredita CSPK-a, VII 1 nivo kvalifikacije obrazovanja, Fakultet iz oblasti društvenih ili humanistickih nauka; najmanje osam godina radnog iskustva na istim iii sličnim poslovima u odnosu na poslove radnog mjesta za koje je objavljen konkurs, a od toga najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja", navodi se u konkursu.

U obrazloženju koje je Injac uputila Pozorišnom savjetu, navodi se da je predloženi kandidat dostavio diplomu osnovnih (primijenjenih) studija na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, stepen Bachelor, studije primijenjenog računarstva.

Dodaje se da je Krstić stekao diplomu posdiplomskih studija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crna Gora, stepen specijaliste (Spec.App) menadžment.

"Kada je konkursom, pored navoda da kandidat mora da posjeduje kvalifikaciju obima 240 ECTS, navedena oblast, odnosno fakultet, vrednuju se obije diplome, odnosno kvalifikacije osnovnih i postdiplomskih specijalistickih studija, samo ukoliko su stečene iz istih oblasti nauka. Prilikom razmatranja dokaza o završenom obrazovanju, kada je kandidat stekao diplome o završenim osnovnim i postdiplomskim specijalistickim studijama iz različitih oblasti, cijeni se diploma o završenim osnovnim studijama, ukoliko konkursom nije drugačije navedeno", odgovor je Ministarstva prosvjete, koji je uz obrazloženje Pozorišnom savjetu dostavila Injac.

U saopštenju piše i da je Injac upozorila Pozorišni savjet da predloženi kandidat ne posjeduje potrebne uslove u pogledu obrazovanja, kako je to propisano Statutom Ustanove i javnim konkursom za radno mjesto direktora, upućujući ih i na Zakon o kulturi koji kaže da "član Savjeta može biti razriješen prije isteka mandata ukoliko postupa suprotno zakonu".

"U skladu sa navedenim činjenicama, a shodno nadležnostima Savjeta, očekujem da preispitate vašu odluku o izboru direktora, te da preduzmete mjere i radnje kako bi sto prije obezbijedili imenovanje direktora, u skladu sa Statutom i Zakonom o kulturi", rekla je Injac.

Bonus video: