Sajam knjiga od 10. maja, ove godine izmješten u Dalmatinsku ulicu

Organizatori kazali da će ovogodišnji gost biti Francsuka

6496 pregleda 34 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Jovan Mrdak
Foto: Jovan Mrdak

18. Međunarodni podgorički sajam knjiga održaće se od 10. do 17. maja na početku Dalmantinske ulice blizu Hrama i biće otvoren svakog dana od 11 do 21:30, kazala je predstavnica organizacije Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja Jelena Krsmanović.

Ona je to saopštila na današnjoj pres konferenciji održanoj u knjižari Kosmos.

Najavila je da će ovogodišnji gost sajma, između ostalih, biti i Francuska.

"Održaće se još jedna pres konferencija pred sami sajam, kada budemo imali kompletnu listu učesnika", dodala je.

Istakla je da ove godine Sajam ima podršku od Ministarstva kulture i medija i Glavnog grada.

Princ Nikola Petrović Njegoš kazao je da ga raduje što će Francuska biti gost ovogodišnjeg Sajma.

"Ovaj izbor konkretizuje dugu istoriju koja povezuje Francusku i Crnu Goru kroz knjigu i kulturu tu naravno mislim na Njegoša i Kralja Nikolu".

Direktor agencije Digital Dab Dragi Vujačić kazao je da su se potrudili da pripreme kampanju i postavili strategiju koja je, kako je naveo, bila najveći izazov.

"Teško je definisati ciljanu grupu, jer ljubitelji čitanja su stariji ljudi a mi želimo da probudimo i mlađe generacije".

Pisac i analitičar Stefan Đukić kazao je da svi traže neku simboliku "tako da imaju dvije 18. Sajam može imati simboliku punoljestva prelaska u nešto novo, a druga je najavljeni gost Francuska".

Naveo je da se često priča o tome kako se nedovljno čita "skratila se pažnja i to je sve tačno, ali knjiga je danas dostupnija nego ikad imamo je u svim knjižarama a možemo da je čitamo od papira do PDF-a".

Bonus video: