“Dosije Labudović” danas u Podgorici i Kotoru

Program “Ponovo radi bioskop” počinje sa projekcijama u Beranama, Tivtu, Bijelom Polju, Pljevljima, Mojkovcu, Kotoru i Baru, a putujući bioskop posjetiće Gusinje, zatim i Petnjicu

5434 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

U nastavku programa “Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023”, projekcije će danas, pored Podgorice i Crnogorske kinoteke, biti realizovane i u Kotoru, Kinu “Boka”, digitalizovanim sala centara za kulturu u Bijelom Polju, Pljevljima, Mojkovcu i Baru.

Iz Filmskog centra Crne Gore (FCCG) su istakli da je juče počela realizacija programa i u Beranama i Tivtu, a pored toga su najavili i putujući bioskop koji danas počinje u Gusinju i trajaće do 6. aprila, a nakon toga bioskop će obići publiku u Petnjici od 7. do 9. aprila.

Svjetski popularni dokumentarni film “Dosije Labudović” rediteljke i scenaristkinje Mile Turajlić, svečano će otvoriti program u Kotoru u 19 časova, a biće prikazan i u sali “Gojko Kastratović” Crnogorske kinoteke. Nakon međunarodnog uspjeha, film je crnogorsku premijeru imao na prošlogodišnjem izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma UnderhillFest.

U pitanju je prvi dio dokumentarnog diptiha “Non-aligned: Scenes from the Labudović Reels” (“Nesvrstani”: Scene Scene sa Labudovićevih filmskih rolni) u kojem Turajlić donosi priču o rođenom Berancu, Stevanu Labudoviću, ličnom fotografu Josipa Broza Tita.

Ulaz je slobodan.

“Film je baziran na neprikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je Labudović snimao tokom 30 godina, koliko je pratio predsjednika SFRJ. ‘Dosije Labudović’ otkriva pozadinsku radnju o burnim događajima od prije pola vijeka, tokom nastanka Pokreta nesvrstanih, kroz iskustvo čovjeka koji ih je snimao, a priča nas vodi ‘iza scene’ gdje prisustvujemo značaju filmskih slika i njihovoj moći da preispituju, mijenjaju društvo i stvaraju pravedniji ljudski poredak”, navodi se u najavi.

Labudović (1926-2017) je u Beranama proveo okupaciju za vrijeme Drugog svjetskog rata, bio je u partizanima, a nakon toga je u Beogradu proveo cijeli radni vijek, kao snimatelj Filmskih novosti, sa izuzetnom karijerom. Gost večeri nakon projekcije u Crnogorskoj kinoteci biće koproducent filma, filmski kritičar i novinar Vuk Perović, a razgovor sa njim će moderirati novinarka Svetlana Višnjić.

U Kinu Boka u Kotoru danas u 13 časova će biti predstavljeni filmski studentski radovi sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja: “Lumpen” Nikole Vučinića, “Mir” Gabrijela Camaja i “Pas koji se upiškio od sreće” Ilije Zekovića. Takođe, profesori FDU Cetinje Sehad Čekić, Nikola Vukčević, Dušan Vuleković i Dušan Kasalica predstaviće proces studiranja i prijemnih ispita svima koji žele da budu dio filmske umjetnosti i komplementarnih djelatnosti.

U Centru za kulturu Tivat, danas u 20 časova biće prikazan film “Praznik rada” Pjera Žalice, koji je manjinska je crnogorska koprodukcija, a prati Armina, koji se nakon deset godina rada u Njemačkoj vraća u Bosnu. Sjutra su na repertoaru kratki filmovi mladih crnogorskih autora, takođe u 20 časov, i to: “Sve je išlo sigurnim tokom” Anje Jovanović, ”Posjeta” Đorđa Vojvodića, ”Naročita svojstva” Tamare Milošević i “Ječam žeča” Andrije Mugoše. Film “Nebesa” Srđana Dragojevića, na programa je šestog aprila u Tivtu, u 20 časova.

“Do kraja ove sedmice, u 10 crnogorskih gradova biće prikazano 18 ostvarenja - većinskih crnogorskih produkcija, manjinskih koprodukcija i kratkih filmova, koji su nastali od osnivanja Filmskog centra Crne Gore 2017. godine do 2023. godine. U pitanju su filmovi: ‘Dohvati nebo’, ‘Grudi’, ‘Orlovsko gnijezdo’, ‘Zakačka’, ‘Mar’, ‘Posjeta’, ‘Šta sad’, ‘Mimi’, ‘Dosije Labdović’, ‘Sirin’, ‘Praznik rada’, ‘Sve je išlo sigurnim tokom’, ‘Naročita svojstva’, ‘Ječam žela’, ‘Nebesa’, ‘Neka cvjeta rosno cvijeće’, ‘Crna dama’ i ‘Čuvari formule’”, najavljuju iz FCCG.

Projekcije u Bijelom Polju otvoriće film “Grudi” u režiji Marije Perović, večeras u 19 časova, a ulaz je besplatan.

FCCG i Crnogorska kinoteka, u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu, realizuju “Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023”, koji je počeo 14. marta u Podgorici i traje do šestog juna.

“Glavni cilj projekta je promocija crnogorske kinematografije, uvezivanje institucija kulture, decentralizacija kulture i razvijanje publike, kao i stvaranje nove baze gledalaca. To se naročito odnosi na opštine, koje godinama nijesu imale bioskope, a koje su zahvaljujući projektu digitalizacije bioskopskih sala, koji FCCG sprovodi sa Ministarstvom kulture i medija i lokalnim samoupravama dobile ili će dobiti, nove digitalizovane bioskopske sale”, navode iz FCCG

Bonus video: