Sa Božidarom Đurovićem o slici i pozorištu

Nova tribina "Imaginarijum" biće održana sjutra u Nikšiću, u sali Zahumlja

1235 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Gost tribine “Imaginarijum”, koja će biti održana sjutra, u Sali “Zahumlja” u Nikšiću, u 19 časova, je Božidar Bobo Đurović, pozorišni i radio režiser. Tema sesije, koju uređuje i vodi autorka projekta, Kristina Radović, je “Slika i pozorište”.

Đurović je diplomirao pozorišnu i radio režiju na Pozorišnoj akademiji (DAMU) u Pragu. Stalni je reditelj Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Bio je umjetnički direktor Scene “Zemun”, direktor Drame, pomoćnik upravnika i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i umjetnički direktor i selektor festivala “Dani Zorana Radmilovića” u Zaječaru, Glumačkih svečanosti “Milivoje Živanović” u Požarevcu. Teatrološke eseje i prevode objavljivao je u časopisima “Teatron”, “Scena”, “Književne novine”... Dramske i operske predstave je režirao u pozorištima u Beogradu, Pragu, Podgorici, Novom Sadu, Šapcu, Kragujevcu, Zaječaru, Kijevu... Režirao je više od 100 radio-drama i radiofonskih djela za Radio Prag, Radio Titograd i Radio Beograd. Nagrađivan je za rediteljski rad. Bavi se prevođenjem sa češkog i slovačkog jezika. Redovni je profesor na Fakultetu savremenih umetnosti i gostujući profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

“Cilj ‘Imaginarijuma’ je da se kroz fenomen slike sagleda i afirmiše savremena umjetnička scena i kritika i posebno kod mlađih generacija, razvije i sugeriše vrjednosni stav o konkretnim umjetničkim djelima. U programu će se predstaviti i o fenomenu slike govoriti renomirane ličnosti sa regionalne i državne kulturno-umjetničke scene”, podsjetila je Radović, istoričarka umjetnosti i urednica programa u JU “Zahumlje”.

“Imaginarijum” organizuje JU “Zahumlje” u sklopu aprilskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: