Prikriveni razlozi i namjere

Kladio bih se, za sve pare, da je Svetislav Gavrilovič ovo preuzeo (da ne kažem prepisao) - direktno iz (Nacrta) Programa Evropa sad 2

3384 pregleda 0 komentar(a)
Svetislav G. Popović, Foto: youtube, screenshot
Svetislav G. Popović, Foto: youtube, screenshot

Ko je kolega pored prof. dr. sc. Svetislava G. Popovića, dipl. ing. arh, na fotografiji koja je objavljena uz moj prošlosubotnji tekst? Ko je kolega koji Svetislavu Gavriloviču drži stranu? Ko je kolega - Svetov najbliži saradnik, reklo bi se - kojega je Sveto uzeo pod svoje krilo?

Moram da konstatujem, uz (vrlo) blagu dozu nevjerice, da se cijenjeni auditorijum nije udostojio, u međuvremenu - od prošle subote pa do prošlog četvrtka u 19:00, kada sam uredniku poslao ovaj tekst - da me obraduje niti jednom (jedinom) sočnom informacijom koja bi se ticala planskog dokumenta naslovljenog Izmjene i dopune Prostorno-urbanističkog plana Opštine Pljevlja (I&D PUP-a OPV) - ili činodejstvovanja pomenutog Svetislava Gavriloviča s tim u vezi - Svetislava Gavriloviča kojega je Dritan, valja naglasiti, direktno rukopoložio za rukovodioca izrade pomenutog plana - u Dritanov vakat i u Dritanovom stilu.

Biće da je uvaženi auditorijum, sa jedne strane, umoran od pretakanja iz šupljeg u prazno - na ovaj ili na onaj način, sa ovim ili sa onim ciljem, za ove ili za one pare - a biće i da još nijesu sazreli uslovi, sa druge strane, da tzv. stručna tijela (nije smiješno) - što se u prvom redu odnosi na Inžinjersku komoru CG, odnosno Strukovnu komoru arhitekata s drugom Novicom na čelu - upozore najširu javnost na neodrživo stanje u domenima planiranja i urbanizma na ovim prostorima koje smatramo našima (a znamo da nijesu naši - jer je sudjelovanje javnosti - i stručne i laičke - u procesima donošenja odluka koje rezultiraju dešavanjima u nazovi-našem prostoru - u prostoru gorde i slavne domovine naše mile - svedeno na formalni minimum minimuma) - i, pod dva, da upozore javnost na Svetovo sramotno činodejstvovanje u prostoru u potonjih deceniju i po, otprilike - još od slavnih dana Svetovog vojevanja (uz Gvozda) u Budvi, na rezmeđi prošle i pretprošle decenije - pa naovamo.

***

Ne rekoh vam prošle subote da je izvjestilac Dragoljub Marković, dipl. prostorni planer - ujedno i moj omiljeni prostorni planer - u Izvještaju o Nacrtu I&D PUP-a OPV - iza kojega stoji Savjet za reviziju tog planskog dokumenta i koji je uredno zaveden u pisarnici MEPPiU 5. maja prošle godine - još za vakta ministarke Novaković Đurović - naveo, pored onoga što pomenuh prošle subote - i sljedeće:

“Iz Odluke o pristupanju izradi Plana sa Programskim zadatkom i samog materijala, ne vide se razlozi za izmjene i dopune postojećeg plana. Takođe, nije posebno naznačeno što se u planu mijenja”.

Razlozi za intervenciju na postojećem PUP-u OPV postoje - kladio bih se - mada se ne bih iznenadio ni kada bi se ispostavilo da ne postoje - ili da ne postoje u nekakvom obliku koji bismo mogli smatrati suvislim i prihvatljivim - a to što ti razlozi nijesu jasno navedeni u pomenutoj Odluci, to je vjerovatno zbog toga da se ne bi unosio (nepotrebni) zabun i nemir među građanke i građane najsjevernije crnogorske opštine - mada se ne bih iznenadio, ni najmanje, kada bi se ispostavilo da je riječ o pukom nemaru.

Molim vas, čak i u slučaju da jesu navedeni nekakvi konkretni razlozi - kakvi takvi - to sigurno ne bi spriječilo građanke i građane, poučene nebrojenim negativnim iskustvima u minulom periodu, da gataju o stvarnim razlozima i namjerama što stoje iza Odluke o izradi I&D PUP-a OPV.

A ni Sveto Gavrilovič nije neko ko se proslavio činodejstvovanjem u ime viših ciljeva - upravo suprotno - tako da i sama činjenica da je Dritan angažovao upravo Svetislava Gavriloviča - osvjedočenog majstora u prevođenju tzv. partikularnih interesa u opšte - govori u prilog tezi o nekakvim prikrivenim razlozima i namjerama.

***

Svetislav Gavrilovič pak, sa svoje strane, u svom Nacrtu I&D PUP-a OPV prepoznaje ciljeve, principe i osnovne strateške pravce prostornog razvoja OPV (Poglavlje 1.0.) - i dijeli ih, kako red nalaže, na opšte (1.1.) i pojedinačne ciljeve razvoja (1.2.).

“Opšti strateški ciljevi”, veli Sveto, “definisani su na osnovu iskazanih razvojnih problema područja, istraženih i procjenjenih razvojnih potencijala i naročito prirodnih resursa, interesa Crne Gore na ovom području i lokalno izraženih interesa i potreba”.

Svako ko bi ustvrdio da Sveto nije velemajstor - grdno bi pogriješio. Pazi sad: “Sa stanovišta Crne Gore, ali i lokalne zajednice (uključujući i tzv. biznis-zajednicu - op.a.) od osnovnog je interesa (sa jedne strane - op.a.) obezbjeđenje uslova za korišćenje prirodnih resursa, proizvodnju električne energije, kao i ublažavanje i zaustavljanje iseljavanja stanovništva sa ove, inače jedne od resursima najbogatijih teritorija... “.

Što će reći da je Sveto očigledno riješio da izađe iz uskih okvira I&D, kao planersko-urbanističke forme, i da uplovi u široke vode PUP-a, kao forme koja je primjerenija aktuelnom trenutku - a u isključivu korist Crne Gore - gorde i slavne domovine naše mile - i svih pljevaljskih tamburaša, odnosno zajednica (uključujući i tzv. biznis-zajednicu, naravno) - a koliko je to u skladu sa aktuelnim Zakonom - o tome bi se dalo diskutovati - ali ko bi sad ulazio u to (pri zdravoj pameti).

“S druge strane”, neumoljiv je Svetislav Gavrilovič, imamo “ublažavanje zaostajanja seoskog dijela opštine za razvijenijim dijelovima (sic) Crne Gore u funkciji ravnomjernijeg i ujednačenijeg razvoja”.

Da je Svetislav Gavrilovič - kao neko ko očigledno posjeduje izuzetan politički senzibilitet - odlučio u jednom trenutku da presumjeri fokus sa tzv. prostorno-urbanističkih tema na čisto-političke teme - teško da bi se ta odluka negativno odrazila na prostorno-urbanistički diskurs - upravo suprotno - ali bi zato politički diskurs bio na višestrukom dobitku.

Što se tiče “lokalno izraženih interesa”, oni se, “u najkraćem”, veli Sveto, “mogu iskazati u rasponu od podizanja nivoa životnog standarda, želje za boljim radnim mjestima i obezbjeđenjem ekonomske sigurnosti stanovništva, sve do potrebe da prostor Opštine bude bolje i ravnomjernije opremljen raznim sadržajima”.

Kladio bih se, za sve pare, da je Svetislav Gavrilovič ovo preuzeo (da ne kažem prepisao) - direktno iz (Nacrta) Programa Evropa sad 2.

Ako mi ne vjerujete - uputio bih vas na TV Pljevlja i emisiju Aktuelno (youtube.com) - odnosno na snimak Javne rasprave o I&D PUP-a OPV (I dio je okešan 1. aprila, a drugi 3. aprila) - uz opasku da i u I i u II dijelu imamo prezentovanje Plana (Sveto nastupa u I dijelu) - tako da je za očekivati da sama rasprava bude prikazana, bože zdravlja, u III dijelu.

Ako se upustite u tu avanturu, vrlo brzo će vam biti jasno što je smisao Čerčilovih (Winston Churchill) riječi: “He has the gift of compressing the largest amount of words into the smallest amount of thoughts” - ili u prevodu: “On ima dar da komprimira (zbije) najveće količine riječi u najmanju količinu misli”.

Ko ima taj dar?

Svetislav Gavrilovič! Niko drugi...

Bonus video: