Umjetnost na ulici

Bar kao feniks na devetom “Street in art” festivalu

2589 pregleda 36 reakcija 0 komentar(a)
Sa manifestacije, Foto: Marija Pešić
Sa manifestacije, Foto: Marija Pešić

Umjetnička djela na javnoj površini, druženje akademskih slikara i najmlađih ljubitelja likovne umjetnosti, razgovor i zajedničko stvaralaštvo obilježili su deveti “Street in art” festival u Baru.

Tradicionalni barski festival koji organizuju lokalni umjetnici održan je na početku Šetališta kralja Nikole gdje su bili izloženi radovi lokalnih i regionalnih umjetnika. Pored toga, brojni akademski i amaterski slikari su stvarali djela u toku festivala, dok je grad Bar bio glavni motiv većine djela.

Djeca su imala priliku da zajedno doprinesu likovnoj instalaciji koja je bila postavljena u sklopu festivala.

Portparol festivala Neđeljko Necko Đurović “Vijestima” je kazao da ova manifestacija ove godine prvi put nosi naziv “Feniks”, simbolično posvećen godišnjici razornog zemljotresa koji se dogodio 1979. godine.

Đurović
Đurovićfoto: Marija Pešić

“Koncept festivala je interaktivan. Već imamo jednu instalaciju profesora dr Miluna Lutovca koja je namijenjena najmlađima i slučajnim prolaznicima. Imamo nekoliko aktivnih platna na kojima slikaju akademski slikari, njih sedam trenutno radi, stvara na javnom prostoru”, ispričao je Đurović.

Sa manifestacije
Sa manifestacijefoto: Marija Pešić

On je dodao da i slučajni prolaznici imaju priliku da učestvuju u izradi. Na festivalu, kaže, učestvuje 20 izlagača a izloženo je oko 67 radova. Đurović je istakao da je “Street in art” ove godine poprimio i regionalni karakter budući da imaju goste iz cijele Crne Gore, ali i regiona.

Jedan od izlagača, akademski slikar Mirko Dragović iz Podgorice, kazao je “Vijestima” da je došao u Bar kako bi podržao mlađe umjetnike i kulturu u tom gradu. Njemu predstavlja čast, kako je ispričao, kada ga kolege pozovu na ovakve događaje, kako bi se družili kroz slikanje i rad.

Mirko Dragović
Mirko Dragovićfoto: Marija Pešić

Akademska slikarka sa Cetinja Jelena Vušurović prvi put je je posjetila “Street in art” festival i kazala da se osjeća posebno i srećno među ljudima koji sa lakoćom i osmijehom stvaraju i rađaju umjetnost.

Sa sobom je povela i ćerku za koju se nada da će ove godine upisti likovnu akademiju, a njen sin, koji je vajar, je takođe želio da dođe jer je čuo samo lijepe stvari o festivalu. Vušurović je kazala da sada kada je vijdela kakva je energija, ne sumnja da će se čitava porodica pridružiti festivalu sljedeće godine.

“Umjetnost spaja ljude. Umjetnost spaja sve ono što ne može da spoji neki realan svijet. Bar svakako ostavlja utisak, a posebno sa ovim festivalom i ovim divnim ljudima i djecom koji su nas danas posjetili. Dobija neki novi opus”, kazala je.

Jelena Vušurović
Jelena Vušurovićfoto: Marija Pešić

Na “Street in art” festival je iz Sombora došla Svetlana Zarić, dizajnerka primijenjene umjetnosti, koja je istakla da je odlučila da podrži ovu manifestaciju jer su divni ljudi koji je organziuju i stvaraju divna djela.

“Posebno mi se dopada što je dio koncepta festivala zamišljen kao radionice, što i djeca učestvuju, uče o umjetnosti bez tereta formalnosti”, poručila je Zarić.

Ovo je prvi od tri “Street in art” festivala koji su predviđeni za ovu godinu. Idejni tvorac manifestacije je slikar Vladimir Vlado Iličković, a festival se održava uz podršku Turističke organizacije Bar.

Bonus video: