Izložba „Terakotne ikone - Viničko Kale”

Autor izložbe je kustos u JU Muzeji i galerije Podgorice, Dragan Radović

4686 pregleda 0 komentar(a)
Foto: JU Muzeji i galerije Podgorice
Foto: JU Muzeji i galerije Podgorice

Izložba “Terakotne ikone - Viničko Kale”, biće otvorena danas u 20 časova u Podgorici, u Kuslevovoj kući. Autor izložbe je kustos u JU Muzeji i galerije Podgorice, Dragan Radović.

“Kroz turbulentni i uzbudljivi peti vijek, u nekadašnjoj rimskoj provinciji Makedoniji Sekundi, u utvrđenom gradu na današnjem lokalitetu Viničko Kale, u kontinuitetu se pronalaze keramički reljefi unikatnog ranohrišćanskog sadržaja. Datovanje terakota u arheološkom kontekstu omogućuje njihovu funkcionalnu analizu u tačno opredijeljeni vremenski interval i u okvire crkveno-istorijskih prilika iz druge polovine petog sve do treće decenije VI vijeka. Na prvi pogled, neuglednim reljefima od pečene gline vidimo konture jedne od najupečatljivijih i najcjelovitijih transformacija jedne kulture koja se dogodila na evropskom tlu prije Renesanse, a odnosi se na rađanje specifičnog hrišćanskog egzegetskog modela percepcije u umjetnosti”, navodi se u najavi.

Promo
foto: Promo

Kasna antika, podsjećaju iz JU Muzeji i galerije Podgorice, period je krupnih religioznih previranja i promjena koje su imale jak uticaj na cjelokupni društveni život, između ostalog i na vojsku. U vrijeme, još uvijek, nedefinisanih kanona, terakote iz Vinice, bile su u službi povezivanja nove religije sa već uspostavljenim praksama u okviru vojničkog života.

“Upravo otkriće terakotnih ikona i njihov višeslojni sadržaj, stavljaju lokalitet Viničko Kale na mapu najznačajnijih kasnoantičkih utvrđenja na putu Astibo - Partikopolis. Terakotne ikone su, na osnovu rezultata arheoloških iskopavanja, bile aplicirane na zidovima na nekim od objekata, a nakon 530 godina su bile odstranjene zbog toga što njihova ikonografija nije bila odgovarajuća i u saglasju sa novouspostavljenim crkvenim kanonima”, dodaje se u najavi.

Postavka će biti dostupna posjetiocima do sedmog maja.

Bonus video: