Crteži i skulpture Petra Hranuellija u Tivtu

Otvaranje izložbe sjutra u Muzeju i galeriji

4291 pregleda 20 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Plakat
Foto: Plakat

Izložba crteža i skulptura Petra Hranuellija, poznatog hrvatkog umjetenika rodom sa Brača, biće otvorena sjutra sa početkom u 20 sati u prostorijama JU Muzej i galerija Tivat.

Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti, Lucija Đurašković iz Budve koja će publici približiti Hranuelijev jedinstveni umjetnički izraz i značaj njegovog rada.

Hranuelli je rođen u Supetru na Braču 1975, a do 1994. godine živi u Postirama. Izlaže od 1994. godine na 67 samostalnih i 128 kolektivnih izložbi u Hrvatskoj i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i zemljama regiona.

O njegovom umjetničkom radu pisali su istaknuti likovni kritičari: Zvonko Maković, Slavko Timotijević, Iva Körbler, Draženka Jalšić Ernečić, Nikola Albaneže, Olivera Vukotić, Stanko Špoljarić, Davorin Vujičić, Romana Tekić, Sonja Petrović Jagić, Vesna Bunčić, Lucija Đurašković...

Mnoga djela mu se nalaze u stalnim postavkama muzeja i galerija te u privatnim kolekcijama u Hrvatskoj i širom svijeta.

Hranuellijev opus materijalom i vitalnošću vezan je uz ishodište, ostrvo Brač.

Kamene skulpture formi apstrahovanih iz figurativnog prikazuju najčešće žene (Venere) i ljudsku figure uopšte, redovno u dijalogu sa tradicijom od praistorije preko klasične antike do savremenog doba. Vitalnost i bujnost isklesana u kamenu, nekada i u drugim materijalima poput stakla, bilo da se radi o skulpturama manjeg formata ili javnoga karaktera, odlike su Hranuellijeva stvaralaštva.

Hranuelli je član je Hrvatskog društva likovnih umjertnika-a od 2006. godine, a živi i stvara u Zagrebu.

Bonus video: