Dokumentarni film "Kontraadmiral" selektovan za učešće Balkan Documentary Center programu

Filmski projekat Mladena Ivanovića selektovan je za BDC Discoveries 2024.

2234 pregleda 91 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Crnogorski filmski projekat, dokumentarni film “Kontraadmiral”, po scenariju i u režiji Mladena Ivanovića, selektovan je za učešće u programu BDC Discoveries 2024, a samim tim je dio i Pitsching Foruma Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs u Beogradu.

Balkan Documentary center (BDC) program usmjeren je na dokumentarne projekte u razvoju sa međunarodnim potencijalom, a djeluje uz podršku potprograma “MEDIA” Kreativne Evrope. Selektori BDC Discoveries 2024. istakli su da projekat “Kontraadmiral” ima snažan potencijal.

Radionice će biti realizovane u tri modula, u Beogradu tokom Beldocs Industry programa, zatim u Sofiji od 30. septembra do 6. oktobra na Sofia Documental Festival i u Lajpcigu.

Projekat “Kontraadmiral” Mladena Ivanovića nastaje u produkciji kompanije “Artikulacija film” iz Crne Gore i hrvatske kompanije “Restart”. U fokusu radnje je priča o kontraadmiralu Krstu Đuroviću koji je stradao u jugoslovenskom ratu jer je odbio da granatira Dubrovnik.

“Nerazjašnjeno ubistvo Krsta Đurovića crnogorskog kontraadmirala Jugoslovenske narodne armije, koji je odbio da napadne Dubrovnik u ratu 1991. godine, razotkriva priču o nedostižnoj pravdi na Balkanu u 21. vijeku, i razotkriva kako se društvo odnosi prema moralnim odlukama kada čast prevladava herojstvo”, navodi se u opisu koji je objavljen na zvaničnom sajtu Beldocsa.

Film je ranije dobio podršku Filmskog centra Crne Gore, kasnije i Hrvatskog audiovizuelnog centra u kategoriji za proizvodnju dugometražnog dokumentarnog filma, kao i za razvoj projekata. “Kontraadmiral” je prepoznat i na brojnim drugim adresama kao projekat sa značajnim potencijalom, a očekuje se da će biti realizovan do 2025. godine.

Bonus video: