U Nikšiću počinje treći “Karneval romana”

Književna manifestacija biće održana od 23. do 26. maja u Gradskoj kući

3111 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Književna manifestacija “Karneval romana”, koju organizuje JU Narodna biblioteka “Njegoš” iz Nikšića biće realizovana od 23. do 26. maja u Gradskoj kući. Na otvaranju trećeg izdanja manifestacije, nakon pozdravnih riječi ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović, predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, predsjednice Savjeta Biblioteke prof. dr Tatjane Đurišić i mr direktorice Biblioteke Bojane Obradović, biće izvedena scenska igra “Ljepota nakaznog”, u izvođenju Milice Kekić Martinović i Nikole Vasiljević, urađena po motivima različitih književnih djela iz svjetske književnosti.

Sjutra su jutarnji sati rezervisani za najmlađe. Radionicu pod nazivom “Književnost na licu” vodiće Sanja Vlaović koja će sa mališanima na licu oživjeti bajke i knjige za djecu. U 17.30 časova biće predstavljen roman “Pesma o tri sveta” Vladimira Pištala, dok će u razgovoru sa dr Tatjanom Đurišić na temu “Istina oteta od stvarnosti” publika imati priliku da čuje nešto više o njenom romanu “Opus dei”.

Subota je rezervisana za Nebojšu Dugalića, glumca i reditelja, koji će govoriti o teatarskom oživljavanju književnih likova, i Marinka Vorgića koji će predstaviti roman “Prazni grobovi”.

Završnog dana Karnevala biće organizovana književno-teorijska tribina pod nazivom “Invertovana slika svijeta”, a učestvuju prof. dr Kornelije Kuvač Levačić, prof. dr Nataša Tučev i prof. dr Nedžad Ibrahimović, dok će manifestaciju zatvoriti učenici nikšićkih škola i studenti performansom “Književnost pod maskama”.

Moderatori događaja biće dr Gordana Kustudić i Darko Nikolić. U sklopu Karnevala biće organizovana izložba slika Miša Vemića, dok će prostor Gradske kuće biti obogaćen skulpturama vajara Marka Petrovića Njegoša.

Manifestacija “Karneval romana” posvećena je pojmu karnevalizacije u umjetnosti i invertovanoj slici svijeta koja se nalazi u osnovi karnevalizovane i fantastične književnosti. Karneval afirmiše književno stvaralaštvo Miodraga Bulatovića, osobenog i kultnog pisca, koji je svojom pripovjedačkom genijalošću oblikovao autnetični karnelizovani izraz, naglašene subverzivnosti. U sklopu Karnevala ustanovljena je i nagrada koja nosi ime Miodraga Bulatovića i koja će se bijenalno dodjeljivati. Nagrada je prvi put dodijeljena prošle godine za najbolji roman objavljen u 2021. i 2022. godini u oblasti karnevalizovane, groteskne i fantastične književnosti, a dobio ju je Jovica Aćin za roman “Hodočašće u Sodomu”.

Manifestaciju, koja se održava u sklopu Nikšićke kulturne scene, podržali su Opština Nikšić i Ministarstvo kulture i medija.

Bonus video: