Kotor: Potpisan Memorandum između KotorArta i Kineskog međunarodnog festivala umjetnosti u Šangaju

"Kineski međunarodni festival umjetnosti u Šangaju je jedini državni festival u Kini koji se, poput KotorArta, ove godine održava po 23. put"

5152 pregleda 1 komentar(a)
Sa potpisivanja memoranduma, Foto: KotorArt
Sa potpisivanja memoranduma, Foto: KotorArt

U Kotoru je u prisustvu predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića potpredsjednice Vlade Šangaja Liu Duo i ambasadora narodne Republike Kine u Crnoj Gori Fan Kuna potpisan Memorandum između dva festivala - KotorArta i Kineskog međunarodnog festivala umjetnosti u Šangaju, saopšteno je iz KotorArta.

"Kineski međunarodni festival umjetnosti u Šangaju je jedini državni festival u Kini koji se, poput KotorArta, ove godine održava po 23. put. Festival dovodi neke od najprestižnijih imena iz domena umjetnosti koji se svake godine tokom oktobra i novembra realizuje na različitim lokacijama ovog najmnogoljudnijeg grada Kine. Šangaj, sa preko 24 miliona stanovnika, predstavlja pravi kosmopolitski megapolis, svojevrsni kulturni i ekonomski centar Kine, a u polju kulture, globalni centar umjetnika, kreativnih profesionalaca i producenata", piše u saopštenju.

Jokić je, kako se navodi, sa direktorom Odjeljenja za razvoj industrije grada Šangaja Ši Đihang i predstavnikom Kancelarije za inostrane poslove Huang Đihua, razgovarao o mogućnostima saradnje.

"Razgovoru je, uz Jokića, prisustvovala predsjednica Skupštine opštine Kotor Maja Mršulja, kao i sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Tatjana Kriještorac, direktor Turističke organizacije opštine Kotor Jovan Ristić te Marina Bjelja, glavna administratorka Opštine Kotor", pojasnili su u saopštenju.

Dodaju da je Jokić sagovornike upoznao o istoriji i kulturnoj baštini Kotora, " navodeći zainteresovanost i za saradnju u raznim drugim oblastima pored kulture i umjetnosti."

"Potpisani memorandum predviđa blisku saradnju dva festivala kroz razmjenu profesionalaca u oblasti izvođačkih umjetnosti, razmjenu umjetničkih programa i zajedničke umjetničke produkcije", navodi se.

Martinović je, kako se ističe, podsjećajući na izreku “stavi prst u more i povezan si sa cijelim svijetom” zaključio da “Kotor predstavlja prozor u svijet cijele Crne Gore. U tom smislu saradnja sa bliskim umjetničkim inicijativama bilo iz regiona, Evropske unije, Kine ili Sjedinjenih Američkih Država više je nego značajna, dokazujući i na taj način pripadnost Kotora i Crne Gore velikom svijetu.”

Martinović je naglasio da vjeruje da, ne samo u oblasti kulture i umjetnosti, već i u oblastima turizma, ekonomskog razvoja i visokog školstva, "možemo i moramo učiti jedni od drugih."

"KotorArt je takođe potpisnik šangajskog konsenzusa, čime je postao dio inicijative Put svile, međunarodne festivalske mreže inicirane u Kini, koja okuplja neke od najvećih festivala svijeta, od Evrope, SAD do Australije i Malezije", zaključili su.

Bonus video: