Filmski centar Crne Gore učestvovao na 77. Kanskom festivalu

Na filmskom marketu Kanskog festivala ove godine prikazana su dva crnogorska filma i to “Planeta 7693” i „Roda“.

2581 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Filmski centar Crne Gore
Foto: Filmski centar Crne Gore

Filmski centar Crne Gore, na čelu sa direktoricom Aleksandrom Božović, učestvovao je na 77. Filmskom festivalu u Kanu.

"Na najznačajnijem filmskom marketu na svijetu Marche du Film, FCCG predstavio je aktuelnu crnogorsku kinematografiju u okviru Paviljona Jugoistočne Evrope, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Hrvatskom, Kiprom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i Srbijom", navodi se u saopštenju.

Božović je poručila da je učešće na "najznačajnijem marketu na svijetu" na Kanskom festivalu veoma važno za crnogorsku kinematografiju.

“Prisutnost Filmskog centra Crne Gore kao i predstavnika crnogorske kinematografije na Marche du Filmu značajno doprinose razmeni iskustava i uspostavljanje novih partnerstava, umrežavanju sa najistaknutijim evropskim filmskim fondovima i vodećim evropskim organizacijama, što omogućava stvaranje sigurnog ambijenta za razvoj talenata u Crnoj Gori i kontinuirani rast crnogorske kinematografije i prepoznavanje njene posebnosti na regionalnoj i evropskoj filmskoj mapi”, istakla je Božović.

filmski centar u kanu
foto: Filmski centar Crne Gore

Na filmskom marketu Kanskog festivala ove godine prikazana su dva crnogorska filma i to “Planeta 7693” i „Roda“.

Dječji film “Planeta 7693” reditelja Gojka Berkuljana, po scenariju Ane Vujadinović Tomić, u produkciji Marka Jaćimovića (Giggling Goat Production), koprodukcija je Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije, sa učešćem istaknutih crnogorskih i regionalnih glumaca.

Na marketu je prikazan i dugometražni igrani film “Roda”, reditelja Ise Qosje, u produkciji kompanije ABHO Film iz Podgorice, koji je koprodukcija Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije. Film je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, kao i regionalnih filmskih centara, a značajnu podršku je dobio i od fonda Eurimaž.

filmski centar u kanu
foto: Filmski centar Crne Gore

Filmski centar Crne Gore je saopštio da su na marketu predstavili i potencijale i kapacitete Crne Gore kao filmske destinacije, kao i katalog "Montenegrin Cinema 2024” koji predstavlja pregled aktuelnih filmskih projekata u različitim fazama realizacije.

"Tokom 77. Kanskog festivala, održana je Generalna skupština Asocijacije direktora evropskih filmskih agencija (EFAD), na kome je učestvovala i direktorka Aleksandra Božović. Na ovom događaju okupili su se predstavnici nacionalnih filmskih i audiovizuelnih centara iz zemalja Evropske unije, Bosne i Hercegovine, Islanda, Norveške, Republike Severne Makedonije, Srbije, Švajcarske, Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva", dodaje se u saopštenju.

filmski centar u kanu
foto: Filmski centar Crne Gore

Tokom rada usvojeni su dokumenti o vještačkoj inteligenciji i prioritetima udruženja na nivou Evropske unije.

Filmski centar Crne Gore je zajedno sa EWA - Evropskom ženskom audiovizulenom mrežom organizovao i Panel diskusiju „Ojačaj njen film“, na temu rodne ravnopravnosti u filmskoj industriji. Na panelu su, pored Božović, učestvovale i direktorica CNC Moldavije Valetina Iusuphodjaev, filmska rediteljka iz Slovenije Sonja Prosenc, te rumunska producentkinja i potpresjednica Evropske ženske audiovizulene mreže Ada Solomon.

Bonus video: