Još jedan Vašar taštine

Ove godine je izostao poziv sinovima i kćerima crnogorskog stijenja i čuvarima/cama crnogorskog poštenja - da uveličaju II Kongres svojim radovima i predavanjima na temu “Lokalna arhitekonska scena”

3239 pregleda 1 komentar(a)
Novica Mitrović - II Kongres arhitekata/ica Crne Gore, Foto: ingkomora.me
Novica Mitrović - II Kongres arhitekata/ica Crne Gore, Foto: ingkomora.me

Drugi po redu Kongres arhitekata/ica Crne Gore održan je, veli, u Karisma Azul Beach Resort u Ulcinju, od 10. do 12. maja tekuće godine - u režiji sveprisutnoga i sveobuhvatnoga druga Novice (Nokice - od milja), predsjednika Strukovne komore arhitekata pri Inženjerskoj komori Crne Gore - a željama se pridružuje i drug ... kako li se zvaše taj momak, falim te bože, nikako da mu zapamtim ime ... ispred (fantomskog) Saveza arhitekata Crne Gore.

Događaj je svojim prisustvom uveličao i drug Srđa (Srlo - od milja) - elektro inženjer (a ne arhitekt, molim vas) - počasni član IKCG (što znači da je, najvjerovatnije, oslobođen obaveze da plaća članarinu), bivši predsjednik IKCG i aktuelni predsjednik Skupštine IKCG - uz opasku da se drug Srlo pojavljuje na jednoj (jedinoj) fotografiji od nekih dvadesetak fotografija koje su, uz šturu vijest naslovljenu “Održan II Kongres arhitekata Crne Gore”, okešane na adresi ingkomora.me - ali od druga ... kako li se zvaše taj momak, falim te bože ... ni traga na fotografijama.

Srđan Laković - II Kongres arhitekata/ica Crne Gore
Srđan Laković - II Kongres arhitekata/ica Crne Gorefoto: ingkomora.me

Što je drug Srlo - elektro inženjer, a ne arhitekt - radio na II Kongresu arhitekta - ne znam, da budem iskren - osim ako nije svratio na ručak - uz opasku da druga Srla na pomenutoj fotografiji vidimo za govornicom - tako da će prije biti da se drug Srlo obratio uvaženom skupu u punom kapacitetu - uz podrazumijevajući honorarčić (što treba provjeriti kod drugarice Biserke, svakako).

***

“Kongres je organizovan”, veli na ingkomora.me, “u okviru godišnjeg Programa stručnog usavršavanja članova/ica Komore, a imao je za cilj unapređenje profesionalnih kompetencija učesnika/ca kroz interaktivne diskusije o lokalnim problemima s kojima se suočava arhitektonska profesija” - ili, u prevodu, Kongres je organizovan kako bi se sestre i braća - arhitektice mlade (mnogo mlade, mnogo slatke) i arhitekti mladi (jednako mladi i jednako slatki) - okupili oko drugova Nokice i Srla (i ovoga druga kojemu nikako da se sjetim imena) i izmjerili olovke - i to u tri kategorije: dužina olovke, debljina olovke i tvrdoća olovke (B 1 - 6, HB, H 1 - 6).

Što se pak tiče unapređenja profesionalnih kompetencija učesnika/ca - o tome ne mogu da sudim, jer nijesam bio u prilici da uveličam pomenuti događaj svojim prisustvom, zbog ranije preuzetih obaveza - ali jesam sklon da ustrvrdim - dakle na neviđeno, jer ne postoji nikakvo svjedočanstvo o samom događaju, ako izuzmemo pomenutu šturu vijest i to nešto malo fotografija - da učesnici/ce teško da su išta kompetentniji/e nakon što su prošli/e kroz iskustvo II Kongresa arhiteka/ica - kao što ni nakon prošlogodišnjeg, I Kongresa arhitekata/ica - koji jesam uveličao svojim prisustvom, čak sam i održao predavanje o arhitektonskim ostvarenjima arhitekte Milana Popovića, objavljenim u časopisu “Arhitektura” šezdeseth godina prošlog vijeka - teško da je iko od prisutnih - uključujući i druga Stevketa - u to vrijeme glavnoga ćatu za arhitektonske rabote pri Ministarstvu ... kako li se zvalo to Ministarstvo u to vrijeme, falim te bože (svako malo mu promijene naziv) - bio/la išta kompetentniji/a nakon tog iskustva.

A što se tiče lokalnih problema s kojima se suočava ovdašnja arhitektonska profesija - o tome bi se dalo diskutovati - to podržavam, svakako - uz opasku, naravno, da žurkice u režiji IKCG/SKA (Nokica & Srlo) nijesu inspirativan ambijent za tu vrstu diskusije - upravo suprotno.

***

Kad već pomenuh Program stručnog usavršavanja članova/ica Komore za 2024. godinu - to nešto što bismo teško mogli nazvati Programom trebalo je, valjda, da bude usvojeno koncem prošle godine (za ovu godinu) - ali ipak nije usvojeno tad, nego (tek) 28. marta tekuće godine, na IX sjednici Skupštine Komore - a kako niko, imenom i prezimenom, nije stao iza tog nazovi-Programa (ako izostavimo potpis pomenutoga druga Srla na kraju dokumenta) - pretpostavljam da je nazovi-Program spakovan na jedvite jade i uz svakovrsne kompromise.

“Pravo”, veli u Programu, “odnosno obaveza ovlašćenog inženjera ili revizora da se stručno usavršava radi sticanja stručnih znanja učešćem na kursevima, seminarima, simpozijumima, kongresima i drugim stručnim i naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu i drugim vrstama stručnog usavršavanja iz djelokruga svog rada, kao i obaveza da kontinuirano prati i usvaja savremena znanja.” - uz opasku da bi netom citirana rečenica imala mnogo više smisla da su Nokica i Srlo između riječi “revizora” i rječce “da” dodali i to jedno malo “je”.

U tzv. specifičnom dijelu Programa za Strukovnu komoru arhitekata, veli, između ostaloga, da će sveprisutni i sveobuhvatni drug Nokica, prvi među nama - mladim arhitekticama i mladim arhitektima - upriličiti još jedan Vašar arhitektonske taštine - odnosno Salončić crnogorske arhitekturice - bješe li to VI Salončić? - na radost svih nas mladih arhitektica i mladih arhitekata - mnogo mladih, mnogo slatkih - ali ne veli kad (vjerovatno koncem godine, uz uslov da neko - drug Srlo, recimo - u međuvremenu ne preusmjeri sredstva izdvojena za tu namjenu u nekom drugom pravcu) - niti pominje druga ... kako li se zvaše taj momak, falim te bože... ispred (fantomskog) Saveza arhitekata - (fantomskog) strukovnog udruženja koje je organizovala prethodne salončiće arhitekturice.

Nego odaljismo se mi od naše ovosubotnje teme...

***

Ne mogu a da ne primijetim da je prošle godine - u okviru vrlo temeljitih i vrlo sveobuhvatnih priprema za I Kongres arhitekata/ica Crne Gore - sveprisutni i sveobuhvatni drug Nokica pozvao članove Strukovne komore arhitekata i Saveza arhitekata “da dostave prijave stručnih radova i predavanja na teme koje smatraju adekvatnim vezano za temu Kongresa” - tema je bila “Lack of Beauty” - kojom prilikom sam (i ja), kao što rekoh, osjetio dužnost i obavezu da svesrdno doprinesem unapređenju profesionalnih kompetencija učesnika/ca Kongresa - ali ove godine...

Ove godine je - na moje nemalo zaprepaštenje - ipak izostao poziv sinovima i kćerima crnogorskog stijenja i čuvarima/cama crnogorskog poštenja - da uveličaju II Kongres arhitekata/ica Crne Gore - gorde i slavne domovine naše mile - svojim radovima i predavanjima na temu “Lokalna arhitekonska scena”.

Što je razlog tome - možemo samo da nagađamo. Možda su sredstva predviđena za radove i predavanja preusmjerena na račun druga Srla - u ime honorara za obraćanje prisutnima u Karisma Azul Beach Resort u Ulcinju...

Ko će ga znati...

Što i nije toliko bitno, naravno - bitno je da je “posebna pažnja posvećena međunarodnoj razmjeni iskustava (alo! - op.a.), što je”, veli, “dodatno obogatilo sadržaj Kongresa”.

Imali smo, dakle, i obraćanje druga Srla - što je dokumentovano fotografijom - i međunarodnu razmjenu iskustava - što nije dokumentovano - ni na koji način - o tome, dakle, ne znamo ništa...

Predlažem, u to ime...

OK, ispucah za danas - predložiću to što imam da predložim u narednom ili u nekom od narednih brojeva Art Vijesti.

Bonus video: