Slijepčeviću Zlatna palma u Kanu: Ratna priča o zločinu u Štrpcima i čovjeku koji "nije mogao ćutati"

Producentska ekipa filmskog projekta 2022. nije dobila podršku Filmskog centra Crne Gore na konkursu za sufinansiranje manjinskih koprodukcija

13501 pregleda 81 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hrvatski reditelj Nebojša Slijepčević osvojio je Zlatnu palmu na prestižnom filmskom festivalu u Kanu za najbolji kratkometražni film "Čovjek koji nije mogao šutjeti".

U pitanju je ratna priča iz 1993. o zločinu u Štrpcima, odnosno o penzionisanom oficiru JNA Tomu Buzovu koji je bio jedini od 500 ljudi u vozu na relaciji Beograd - Bar koji se usprotivio pripadnicima srpskih paravojnih snaga dok su legitimisali i izvodili iz voza muslimanske putnike.

Slijepčevićevo ostvarenje bilo je u konkurenciji sa još deset naslova iz cijeloga svijeta, a u selekciju je uvršten među više od 4.200 prijava.

Producentska ekipa filmskog projekta 2022. godine nije dobila podršku Filmskog centra Crne Gore na konkursu za sufinansiranje manjinskih koprodukcija.

Uloge u filmu tumače: Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Kobni događaj se desio 1993. kada su iz voza 671 na pruzi Beograd - Bar, na stanici Štrpci, pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, oteli grupu putnika i ubili civile kojima je sudbinu odredilo samo ime. Tomo Buzov bio je vojni penzioner iz Beograda koji se jedini pobunio činu legitimacije i izvođenja putnika, čime je i njegova sudbina bila određena. Jedno lice nikada nije identifikovano.

Bonus video: