Mjuziklom "Zona Zamfirova" otvorene "Purgatorije"

Pored nagrade za najbolju predstavu, za najbolje muško i žensko glumačko ostvarenje, za glumačku bravuru i najbolju vizuelno tehničku inovaciju, ove godine je uvedena i nagrada za najbolju režiju “Jagoš Marković”, u čast pozorišnog genija koji je ostavio dubok trag na ovom festivalu

3768 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CzK Tivat
Foto: CzK Tivat

Spektakularnim izvođenjem velikog mjuzikla „Zona Zamfirova“ u produkciji „Pozorišta na Terazijama“ iz Beograda, u petak veče je u Tivtu počeo 19. Međunarodni festival mediteranskog teatra „Purgatorije“.

Veliki glumački i plesni ansambl predvođen Ivanom Bosiljčićem i Ivanom Popović-Ilijin u glavnim ulogama, uz pratnju orkestra pod dirigentskom palicom Milana Nedeljkovića, stvorio je višečasovnu pozorišnu magiju koja je zavela i očarala publikun na prepunoj tivatskoj ljetnoj pozornici.

Ni djelimična jezička barijera jer veći dio ansamba tokom predstave govori stari niški dijalekt, nije uticao na to da impozantan scensko-muzički komad u režiji Kokana Mladenovića uspostavi sjajnu interakciju sa publikom koja je uživala u glumačkim, ali i plesnim bravurama jer „Zona Zamfirova“ ima izuzetno bogate i složene koreografije.

Klasičnom djelu Stevana Sremca koje govori o romantičnoj ljubavi dvoje mladih, u Mladenovićevom komadu date su i nove, drugačije dimanzije koje uz u Sremčevom tekstu prisutan kastinski sukob, idu i do osvjetljavanja najprizemijih ljudskih strasti, kriminala, ucjena i krađe, pokondirenosti i izvještačenosti, ali i neskrivene satire i kritike prema nekim od izvještačenih tendencija što dolaze iz „razvijenog svijeta“ pod izlikom „ljudskih prava i sloboda“.

Purgatorije
foto: CzK Tivat

U skoro tri sata dešavanja na sceni, Mladenovićeva „Zona Zamfirova“ koja je preksinoć premijerno izvedena u Crnoj Gori, drži konstantu pažnju gledalaca zahvaljujući impresivnom konačnom proizvodu truda glumačkog ansambla i autorskog tima ovog mjuzikla, a kojeg pored reditelja Kokana Mladenovoča, čine i Marko Grubić (kompozitor), Milan Nedeljković (dirigent), Mojca Horvat (koreograf), Marija Kalabić (scenograf), Tatjana Radišić (kostimograf), Radovan Knežević i Desimir Stanojević (lektori).

Prije izvođenja ove predstave, publici se na ispred organizatora “Purgatorija”, obratio direktor Centra za kulturu Tivat i direktor festival, Goran Božović, istakavši da su “Purgatorije” jedna od najnznačajanijih manifestacija kulture u regionu.

“I ovim, 19. po redu izdanjem festival ćemo pomjeriti granice kako smo to i ranije već činili. Namjera nam je da zlatnom linijom podvučemo naziv festivala 'Purgatorije' u susret sledećoj – godini jubileja. Ovo izdanje festivala će biti protkano posebnom senzibilitetom i posebnim sentimentom, zbog posvete našem prijatelju Jagošu Markoviću. Ove godine prvi put imamo nagradu za najbolju režiju koja nosi ime Jagopa Markovića, u takmičarskoj selekciji imamo dvije predstave sa njegovim potoisom, u popratnom programu su naše tri predstave koje je on režirao a na zatvaranju festiovala igraće će se Jagoševa predstava 'Putujuće pozorište Šopalović'. Nakon mnogo godina, naš prijatelj i pozorišni genije Jagoš Marković nije sa nama fizički prisutan ali je njegova duša zasigurno na 'Purgatorijama'", kazao je Božović, podsjećajući da je jedan od najvećih pozorišnih reditelja regiona, prerano preminuli Jagoš Marković, svoj posljednju režiju – komad “Ćelava pjevačica” Centra za kulturu Tivat, napravio prošle godine upravo na “Purgatorijama”.

Ovogodišnje izdanje festivala zvanično je otvorila rediteljka Tanja Mandić-Rigonat koja je naglasila da je pozorište “ogledalo svijeta, mjera društva, čovjeka i vremena u kojem nastaje.”

“U svijetu kojeg potresaju ratovi, pustoši kapitalizam, pohlepa i antihumanizam, pozorište se ukazuje kao moguće mjesto opstanka čovjeka i čovječnosti. Umjetnici mogu da izađu na crtu haosu današnjeg brutalnog svijeta i svojim umjetničkim činom stvore novi poredak stvari u kojem se čovjek pita, u kojem postoji ljubav, istina, dobrota, ljepota, kao estetske i etičke kategorije - one koje spasavaju svijet buđenjem ljudske duše", istakla je Mandić–Rigonat dodajući da je “pozorište mjesto otpora beznađu.”

Purgatorije
foto: CzK Tivat

19. Međunarodni festival mediteranskog tatara „Purgatorije“ u Tivtu do kraja avgusta publici će priuštiti 35 kvalitetnih pozorišnih i plesnih prestava, muzičkih i poetskih programa, a među kojima je i premijera nove pozorišne prredstave u produkciji Centra za kulturu Tivat - komada „Mirandolina“ u režiji Tatjane Mandić-Rigonat.

U takmičarskoj konkurenciji za nagrade ovogodišnjih “Purgatorija“ biče izvedeno čak deset predstava u produkciji teatarskih kuća iz regiona bivše Jugoslavije, a koje je odabrao selektor ovogodišnjeg festivala, Boris Liješević. Riječ je o predstavama: “Što na podu spavaš” (SNP Novi Sad, Gavella Zagreb, Narodno pozorište Sarajevo i MESS), “Mirandolina” (CZK Tivat), “Oliver Tvist” (Pozorište Boško Buha Beograd), “Magbet” (NP Beograd), “Urnebesna tragedija” (NP Beograd i NPRS Banja Luka), “Obraćanje naciji” (Atelje 212 Beograd), “Laž” (BDP Beograd), “Moj muž” (Dramski teatar Skoplje), “Kuća” (Zvezdara teatar Beograd), i “Edip” (JDP Beograd).

Ovogodišnji žiri “Purgatorija” čine Ljiljana Blagojević, glumica iz Srbije, Željka Turčinović, dramaturškinja iz Hrvatske, i Zoran Rakočević, reditelj iz Crne Gore.

Pored nagrade za najbolju predstavu, za najbolje muško i žensko glumačko ostvarenje, za glumačku bravuru i najbolju vizuelno tehničku inovaciju, ove godine je uvedena i nagrada za najbolju režiju “Jagoš Marković”, u čast pozorišnog genija koji je ostavio dubok trag na ovom festivalu.

Predstava “Što na podu spašavš” u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Tatra “Gavella” Zagreb, Narodno pozorišta Sarajevo i MESS –a Sarajevo biće izvedena u nedjelju 23. juna sa početkom u 21.30 sati na ljetnoj pozornici u Tivtu. U komadu kojeg je po tekstu Darka Cijetiča režitrao Kokan Mladenović, igraju Darko Cvijetić. Aleksandra Pleskonjić, Merima Lepić-Redžepović, Tena Nemet-Brankov, Saša Krmpotić, Sven Šetak, Igor Pavlović, maja Izetbegović, Aldin Omerović, Ivan Grčić, Darko Radojevć, Nikola Baće i Stevan Uzelac.

Bonus video: