Predstava "Crvena" u borbi za opstanak umjetnosti

Duodrama mladog crnogorskog reditelja Danila Marunovića biće izvedena večeras u Baru
341 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz duodrame: Lečić i Grabež, Foto: Privatna arhiva
Scena iz duodrame: Lečić i Grabež, Foto: Privatna arhiva

Duodrama “Crvena”, u režiji mladog crnogorskog reditelja Danila Marunovića, otvoriće februarski repertoar Zimske scene “Barskog ljetopisa” večeras na sceni Doma Kulture u 20 časova. Komad je nastao po tekstu američkog pisca i scenariste Džona Logana, u produkciji 30. izdanja festivala “Grad teatar” Budva 2016. godine.

“Predstava ‘Crvena’ je univerzalna, izazovna i emotivna rasprava o različitim aspektima umjetnosti i umjetničkog stvaranja, ali i o opštijim temama traganja za smislom, prolaznosti, usamljenosti i smrti. Protagonisti su slavni slikar apstraktnog ekspresionizma Mark Rotko, koji se u svom njujorškom ateljeu, krajem pedesetih godina prošlog vijeka, bori da balansira komercijalno zavodljivu narudžbu, sa svojim umjetničkim vizijama i beskompromisnim životnim uvjerenjima; i njegov mladi asistent Ken, koji Rotka postepeno suočava sa bolnim zabludama koje gaji i blijeđenjem značaja u dinamičnom svijetu umjetnosti”, priča je koju predstava donosi.

“Crvena” je ujedno i suptilno podsticajna predstava, navodi se u saopštenju Barskog ljetopisa, a čiji je širi društveni smisao važan, u kontekstu borbe festivala “Grad teatar” za opstanak umjetnosti.

“Silikonski ‘raj’ koji ofanzivno nude diskoteke ‘Pariz’, ‘Trokadero’, ‘Majami’ ili ‘Top hil’, šund je antologijskih razmjera. U ovoj borbi Davida i Golijata, u okolnostima neravnopravnih mogućnosti, produkcija ‘Crvena’ odnosi (simboličku) pobjedu”, istakla je ranije Ana Tasić, teatrološkinja i pozorišna kritičarka. U komadu igraju Branislav Lečić, u ulozi Rotka i Marko Grabež, kao njegov pomoćnik Ken. Marunović, pored režije, potpisuje i dramatizaciju i izbor muzike.

Bonus video: