Kako sve možemo da pokažemo osjećanja?

396 pregleda 0 komentar(a)
Ljuta žena, Foto: Shutterstock
Ljuta žena, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.11.2016. 20:35h

Svakome od nas se dogodilo da smo htjeli nekome da pokažemo svoju naklonost, ali nismo bili sigurni u vezi načina na koji bismo to učinili. Da li da jednostavno kažem „Stalo mi je do tebe“ ili da to pokažem određenim gestama.

Ali kojim?

Bilo da se radi o pokazivanju osjećaja prema partneru, prijatelju, sestri ili roditeljima, važno je znati da se vještine pokazivanja osjećanja mogu naučiti.

U nastavku nećemo ulaziti u dubinu razloga zbog kojih ljudi, neki više, a neki manje, imaju poteškoća u pokazivanju osjećanja, nego ćemo se usmjeriti na konkretne vještine, odnosno poruke koje nam mogu pomoći u izražavanju naših osjećaja. To su:

Poruke koje se šalju riječima

Kao što smo već ranije rekli, to mogu biti izjave poput “Volim te“, „Stalo mi je do tebe“, „Želim da ti pomognem“ i sličnih. No, ako se nađemo u situaciji u kojoj tako direktne izjave nisu primjerene, naklonost možemo pokazati na indirektan način. Jedan od takvih načina je i davanje komplimenata drugoj osobi. Pri tome je važno da ne pretjerujemo s količinom izrečenih komplimenata i da to zaista budu iskreni komplimenti.

Poruke koje se šalju glasom

Nije važno samo ono što smo rekli, već i način na koji smo to rekli. Ako naš glas nije usklađen s riječima koje izgovaramo, vjerojatno nećemo poslati poruku koju smo namjeravali. Konkretno, kod pokazivanja naklonosti, važno je da poruke poslane glasom budu prožete toplinom i izražajnošću. Drugim riječima, glas bi trebalo da odražava ljubaznost i zanimanje, a ne strogost i nezainteresovanost.

Poruke koje se šalju tijelom

Takođe je važno da poruke koje šaljemo riječima i glasom budu u skladu s onima koje šaljemo tijelom. Dakle, kod pokazivanja naklonosti, vrlo je važno da naš pogled, kontakt očima, položaj tijela i izrazi lica pokazuju interes i brigu za drugu osobu.

Poruke koje se šalju dodirom

Dodir može biti izvrstan način za pokazivanje naklonosti. Pri tome se naklonost može pokazati zagrljajem, poluzagrljajem, stavljanjem ruke na rame druge osobe, dodirom nadlaktice/šake ili držanjem za ruku. Pri tome je važno znati da se pri slanju poruka dodirom nalazimo u ličnom prostoru druge osobe te se moramo upitati je li ta osoba spremna na dodirivanje.

Poruke koje se šalju postupcima

Poruke koje se šalju postupcima, a koje pokazuju naklonost jesu: jutarnje kuvanje čaja ili kave drugoj osobi, spremnost na obavljanje svog dijela posla u domaćinstvu, uručivanje rođendanskih čestitki i darova, predlaganje aktivnosti kao što je izlazak na večeru, pokazivanje ljubavi darivanjem cvijeća, pjesama i drugih spontanih “poklona” te spremnost na pružanje pomoći kada je to drugoj osobi potrebno.

(centar uspjeha)

Bonus video: