10 mjesta koja prkose zakonima prirode

Svjetionik Markejbo je mjesto u Venecueli, koje je dobilo ime po tome što munje istovremeno udaraju u površinu rijeke Katatumbo
268 pregleda 1 komentar(a)
gruner zi, Foto: Twitter (screenshot)
gruner zi, Foto: Twitter (screenshot)
Ažurirano: 05.09.2016. 17:17h

Ova mjesta će vas zapanjiti ne samo ljepotom, već zato što svojim postojanjem prkose zakonima prirode i tako ostaju vječito nerazjašnjena misterija za naučnike.

1. Šanej-Timpiška je rijeka koja ključa. Ova rijeka u Amazoniji dostiže temperaturu od 92 stepena, a naučnici još uvek nijesu sasvim sigurni šta dovodi do toga.

2. Pećina Movil u Rumuniji ima drugačiju atmosferu od Zemljine, u kojoj preovlađuje sumpor. Do pećine više od 5 miliona godina nije dopirao ni najmanji zrak svjetlosti, a zanimljivo je to da je cio ekosistem u njoj opstao. Naime, istraživači su u njoj pronašli 33 vrste, koje ne postoje izvan pećine.

3. U Sjevernom Jorkširu nalazi se stijena sa čije strane se sliva voda, za koju se vjeruje da pretvara sve u kamen. Bilo šta da ostavite ispod ove vode, za 3 do 5 mjeseci pretvoriće se u kamen. Ljud su dugo vjerovali da je stijena ukleta i dijelo drevnih vještica, ali naučnici danas smatraju da je voda samo sadrži neobično visok nivo minerala.

4. Na mjestu blizu nekadašnje fabrike nuklearnog oružja Sovjetskog Saveza nalazi se jezero Karašej, koje važi za mjesto sa najviše radijacije na svijetu. Jezero sadrži toliko radioaktivnog materijala, da samo sat vremena stajanja pored njega vodi u sigurnu smrt.

5. Gruner Zi je park pod vodom. Pošto se nalazi se blizu Hošvab planina u Austriji, koje su zimi pokrivene velikom količinom snijega, ovaj park je svakog proleća potpuno poplavljen.

6. U Pijemontu u Italiji neobičan prizor je drvo trešnje, koje je izraslo – na drvetu duda. Lokalno stanovništo misli da je neka ptica u letu zaslužna za ovo neobično drvo, na drvetu.

7. Svjetionik Markejbo je mjesto u Venecueli, koje je dobilo ime po tome što munje istovremeno udaraju u površinu rijeke Katatumbo. Ovaj neobičan prizor počinje u 19 časova svake večeri i traje 10 sati. Naučnici i dalje nagađaju razlog konstantne pojave munja, ali niko zasigurno ne može da da tačan odgovor.

8. Na japanskom ostrvu Hokaido nalazi se predivno plavo jezero. Međutim, kada promjenite ugao gledanja, jezero je zelene boje. Kako se mijenjaju godišnja doba, ovo jezero mijenja boje, mijenjajući nijanse plave i zelene boje. S obzirom da je jezero vještačko, naučnici misle da se čudne boje menjaju zbog čestica aluminijum hidroksida koje su pomješane u njemu.

9. Na vrhu brda u Pensilvaniji nalazi se neobično kamenje koje, kada ga udarite, zvuči poput instrumenta činele. Niko ne zna odakle se kamenje stvorilo, ali se vjeruje da je bilo tu i prije nego što su Evropljani naselili Ameriku i smatra se prirodnim fenomenom.

10. Kavah Ljen je vulkan u Indoneziji koji ima neonski plavu lavu. Naučnici su otkrili da plava smjesa zapravo nije prava lava već sumpor, koji je, kada dospije na površinu, jako otrovan za udisanje.

Bonus video: