MALE STVARI I VELIKE PROMJENE

Živite li život koji vam se ne sviđa?

Ne napuštate svoju zonu udobnosti
63 pregleda 0 komentar(a)
život (novine)
život (novine)
Ažurirano: 07.08.2016. 06:52h

Koji je vaš dječji san i jeste li ga ostvarili odrastajući, dva su pitanja koja je američka psihološkinja i autorka Carol Morgan postavila svojim čitaocima. Onima koji bi na drugo pitanje odgovorili negativno, ponudila je ovih 13 indikatora koji mogu upućivati da na to da život prolazi pored njih.

Trošite previše vremena na stvari koje ne bi trebalo da radite

Video igre, reality, surfanje, prejedanje, opijanje… Dobro somotrite svoje aktivnosti. Na šta vam odlazi najviše vremena? Donosi li vam to što dobro? Čini li vaš život boljim? Polaže li temelje za bolju budućnost?

Prigovarate

Žalite se oko posla, šefa, plate, susjeda, partnera? Jedino što time postižete je širenje negativne energije. Prigovaranje ne mijenja ništa. Drži vas zarobljenim. Umjesto toga, preusmjerite misli na stvari koje vam idu od ruke.

Ne hranite svoj um

Kada ste zadnji put naučili nešto novo? Pozitivni izazovi u životu proširit će naše spoznaje i dati nam osjećaj napretka.

Loše govorite o sebi

Mislite li da nešto možete ili da ne možete, u pravu ste. Ukoliko se uvjerite da niste dovoljno pametni za unapređenje, u pravu ste. Ako tvrdite da ste preiscrpljeni da naučite nešto novo, tako je. Što god sebi govorimo, postaje stvarno. Stoga pažljivo promatrajte šta radite, jer vaš život su vaše misli.

Nemate inspiracije

Ništa vas ne zanima? Ne znate kako se pokrenuti? Svi imamo stvari koje nas inspirišu, pitanje je koliko smo ih duboko zakopali. Pronađite ono što vas veseli i radite na tome.

Ne planirate budućnost

Živjeti u trenutku nije loša stvar, no nije loše ni zapitati se ponekad kuda želimo da idemo. Ako nemate cilj ni plan, poput čamca ste koji pluta okeanom nadajući se da će dospjeti negdje. Potreban vam je unutrašnji GPS koji će vas voditi prema vašoj destinaciji u životu, jednom kad je odredite.

Previše vremena provodite s ljudima koji ne doprinose vašem rastu

Lako je zapeti s ljudima koji vas ne tjeraju da budete bolja osoba. Naprotiv, energetski vampiri, kako ih zovu, s vremenom će vas povući na dno i za sve što su uzeli neće dati ništa pozitivno zauzvrat.

Zavisni ste od mobilnog

Razmislite o svom vremenu koje tratite dok ‘visite’ na mobilnom. Ili još gore, o svim odnosima koji se narušavaju zbog toga. Možda propuštate svoj život dok gledate tuđe na društvenim mrežama.

Trošite novac na nebitne stvari

Postoji razlika između potrebe i želje. No, ta linija se, posljednjih godina posebno, zamaglila. Svi znamo nekoga ko jedva plaća kredit, ali ima najskuplji mobilni. U suštini, malo je toga što nam je zaista potrebno. Hrana, voda, prostor za život i ljubav su neke od tih stvari bez kojih se ne može. Sve ostalo su bonusi. Stoga analizirajte na što trošite novac i možete li to promijeniti. Ono što uštedite možete uložiti u budućnost.

Ne spavate dovoljno

Dobar san bitan je faktor za zdravlje. Ako imate naviku ostajati budni do kasno u noć ili ste prezaposleni da bi ranije otišli u krevet, a umor se gomila, stanite i razmislite gdje će vas to odvesti.

Ne brinete o svom tijelu

Uz san, prehrana i vježba su isto toliko važni faktori. I koliko god da mislimo da smo sve već čuli o uravnoteženoj prehrani i kretanju,da li to zaista radite?

Ne napuštate svoju zonu udobnosti

Ovdje ne mislimo na najdraže jelo koje uvijek naručujete u restoranu nego na rizik koji vas može odvesti korak dalje u životu. Imajući na umu da ste dobro razmislili o njemu.

Živite život koji vam se ne sviđa

Jeste li sretni? Ako niste, promijenite nešto. Život bi trebalo da bude uzbudljiv. Prva promjena koju morate napraviti je riješiti se ideje da su promjene nemoguće.