15 navika žena čistog tena

Ne zaboravite piti vodu od jutra do mraka. I ne samo kad ste u teretani ili osjećate žeđ
230 pregleda 0 komentar(a)
krema, njega lica, Foto: Shutterstock
krema, njega lica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.05.2016. 18:03h

Postizanje savršenog tena uopšte nije teško ako pratite ovih nekoliko jednostavnih navika koje će vašu kožu održavati čistom i blistavom.

1. Nikad ne idite u krevet sa šminkom. Bez obzira na to koliko ste iscrpljeni i koliko je sati – skinite šminku prije spavanja. Ta će navika vašu kožu održavati lijepom i svježom i spriječiti umoran izgled i začepljene pore.

2. Šminku skidajte pažljivo i nježno. Koža oko vaših očiju je najtanja i najosjetljivija što znači da bi je grubi potezi i trljanje trajno moglo oštetiti. Šminku skidajte mekanom vatom koristeći lagane poteze, te se pobrinite da sredstvo za skidanje šminke bude umirujuće i nježno za kožu te sadrži vitamine poput B5 i E.

3. Ne zaboravite piti vodu od jutra do mraka. I ne samo kad ste u teretani ili osjećate žeđ (budući da ste tad vjerovatno već dehidrirani). Spoljašnja i unutrašnja hidratacija ključna je za zdravlje kože.

4. U dnevnu rutinu ubacite serum s antioksidansima. Smatrajte to nježnim i prirodnim tretmanom protiv starenja. UV zračenje utiče na vašu kožu i kad koristite kremu sa zaštitnim faktorom, no serum s vitaminima poput C i E ispod kreme za lice dodatno će zaštititi vašu kožu i spriječiti preuranjeno stvaranje tamnih mrlji i bora.

5. Svakodnevno koristite kremu za lice s kremom za sunčanje. Onih pet minuta na suncu dok trčite u trgovinu možda ne izgleda kao puno, ali s vremenom se nadodaje na onih pet minuta od prošloga dana i ostavlja svoj trag na koži. Zato, 365 dana u godini, bez obzira na godišnje doba, nanesite kremu sa zaštitnim faktorom 15 ili više, a onda nanesite šminku.

6. Uvijek spavajte na čistoj jastučnici. Jastučnice vrlo brzo skupljaju bakterije, prljavštinu, prašinu, pljuvačku i mrtve ćelije kože.

7. Potpuno izbjegavajte solarijum. Odlazak u solarij, čak i samo nekoliko puta, može imati nepopravljive posljedice na vašoj koži. Uz to, rizik od melanoma povećava se za čak 59 posto i raste svakim korištenjem.

8. U rutinu uključite vježbu. Pojačava cirkulaciju, ona dodatno pojačava sjaj kože. Uz to, znojenje snižava nivo kortizola, hormona koji se povezuje sa starenjem kože, začepljenim porama i naborima.

9. Izbjegavajte nezdravu hranu. Ne pričamo o povremenim odlascima u fast food ili kesicom čipsa, ali ako većina vaših prehrambenih navika uključuje automat za grickalice, vaša će koža platiti određenu cijenu. Umjesto bijele tjestenine, šećera, slatkiša i kolača, u dijetu unesite zdrave, prirodne namirnice poput zelenog povrća, svježeg voća, proteina, orašastih plodova i jogurta.

10. U rutinu uključite nježni piling. Pobrinite se da sredstvo nije previše agresivno za vašu kožu i piling nemojte raditi više od dva puta tjedno.

11. Nosite sunčane naočare tijekom cijele godine. Osim što štite oči i osjetljivo područje oko očiju, naočare sprječavanju bespotrebno mrštenje koje takođe ubrzava stvaranje bora.

12. Svakodnevno čistite telefon. I izbjegavajte naslanjanje telefona direktno na lice dok razgovarate. Vaš telefon jedan je od najprljavijih predmeta koji uglavnom ne želite na svojoj koži.

13. Jednom nedjeljno nanesite masku za lice. Ako imate suvu kožu, nanesite masku koja sadrži glicerin. Ako imate masniju kožu, koristite maske na bazi gline. Ako imate mješovitu kožu, kombinujte po potrebi – naprimjer na nos i bradu stavite masku koja pročišćava pore dok na čelo i obraze možete nanijeti hidratantnu masku koja će nahraniti kožu.

14. Dobro se naspavajte. Elektronske uređaje ostavite u drugoj sobi već sat vremena prije nego se ušuškate u krevet i nastojte bez prekida da spavate osam sati. Cilj je ući u dubok san koji će vašem umu i tijelu dopustiti potpuni odmor i dati priliku za obnovu ćelija.

15. Proizvod koji savršeno prekriva nepravilnosti na licu. Ne kopajte po licu. Pustite taj miteser/prištić/bubuljicu na miru. Iako je često teško odoljeti. Ako imate crvenu bubuljicu, držite na njoj kocku leda u intervalima od 20 sekundi nekoliko minuta kako bi oteklina splasnula, a onda očistite područje i na površinu stavite korektor. Među stručnjacima savršen proizvod za prekrivanje svih nepravilnosti, posebno akni je - Vichyjev Dermablend.

Izvor: Cosmopolitan

Bonus video: