Ova djevojčica ima dva oca i dvije majke: Ona je plod naše želje, nije se desila slučajno

"Dobar roditelj nije predodređen polom i na dobrobit djece više utiču odnosi sa roditeljima, osjećaj sigurnosti i kompetencije roditelja te društvena i ekonomska podrška porodice, nego pol ili polna orijentacija roditelja"
21 komentar(a)
LGBT, gej par, Foto: Shutterstock
LGBT, gej par, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.05.2016. 08:43h

Kada je shvatio da je gej, Alojz je bio tužan jer neće moći da ima djecu. Iako ih voli.

Ipak, njegova želja se godinama kasnije ostvarila i danas je otac 13-godišnje Lucije iz Zagreba.

On i njegov partner Marko imaju posebnu priču, a njihova Lucija, piše Jutarnji list, ima dva oca i dvije majke.

Marko i Alojz su zajedno 25 godina, a prije godinu su sklopili i životno partnerstvo.

Kada su im prijatelji predložili projekat zajedničkog roditeljstva, našli su lezbijski par sa kojim su to i ostvarili.

“Lucija je začeta prirodnim putem i plod je silne želje, ali netradicionalnih odnosa. Danas smo srećni roditelji. Živimo blizu jedni drugih, preuzimamo obaveze, Lucija ima sobu i kod nas i kod mama, vikende i odmore dijelimo...”, priča par tata iz Zagreba.

Marko i Alojz kažu da njihovo dijete raste, sazrijeva i, kao druga djeca, ima pitanja, ali da je razlika jer su djeca gej parova bogatija za saznanje da ništa nije nenormalno i da je sve moguće.

Na pitanje da li se plaše da će je u školi druga djeca maltretirati, gnjaviti, isključivati, kažu da je danas problem i kad je dijete premršavo, predebelo ili nosi naočare.

“Može biti problem, ali je rješiv. U to vjerujemo. Treba biti iskren pred njima, ne stidjeti se, da ne bi dijete mislilo da je to nešto loše. Insistiramo na toleranciji. Ali nisu usamljeni u tome. Danas imaju medije, televizijske serije... Vjerujemo da se sve može riješiti razgovorom”, kažu.

Na kritike da nije normalno i prirodno da imaju djecu kad ih prirodnim putem ne mogu začeti, kažu da je to problem kritičara.

“Pitamo ih kako mogu da sude o nečemu što ne poznaju? Ja poštujem sve druge, ali isto očekujem i za sebe. Poštujte moju želju za roditeljstvom. Pa koliko se brakova raspada? Djeca se rađaju u nesređenim odnosima, ‘događaju’ se. Nama se ona ne mogu dogoditi, mi ih možemo samo silno željeti”, kažu.

Gej par iz Zagreba je optimističan i smatraju da društvo napreduje.

“Kad smo mi odrastali, ni single porodica nije bila priznata. Samohrana majka s djetetom bila je na margini društva. U današnjim udžbenicima kad se govori o porodici objašnjava se da postoji klasična i porodica samo sa mamom ili samo sa tatom, pa se možemo nadati da ćemo se i mi jednog dana pojaviti u udžbenicima”, kažu.

Psihološkinja iz centra Budi svoj, Kristina Bačkonja, kaže da se sa stručne strane može reći da dobar roditelj nije predodređen polom i da na dobrobit djece više utiču odnosi sa roditeljima, osjećaj sigurnosti i kompetencije roditelja te društvena i ekonomska podrška porodice, nego pol ili polna orijentacija roditelja.

Bonus video: