Bijelopoljka fitnes model i sa 44 godine

“Žena ne mora da ima vrhunske rezultate, ali može da radi na sebi i bude zdrava”
481 pregleda 13 komentar(a)
Ljubica Šekularac, Foto: Privatna arhiva
Ljubica Šekularac, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.03.2016. 14:54h

Bjelopoljka Ljubica Šekularac jedina je aktivna takmičarka u bodibildingu i fitnesu u Crnoj Gori i, iako ima 44 godine i dvoje unučadi, često pobjeđuje i mlađe djevojke.

Ona je bodibildingom počela da se bavi prije 15 godina kada joj je ljekar zbog okoštavanja vratnog dijela kičme savjetovao da se bavi fizičkim aktivnostima.

I ostali odrasli članovi porodice Šekularac se bave sportom - Ljubičin suprug Zlatko, sinovi Stefan (24) i Nemanja (20) i njihove supruge Ljubica i Đina su instruktori fitnesa i personalni treneri. Bodibilderi su Zlatko i Stefan.

Iza Ljubičinog uspjeha, kako objašnjava, stoji veliki rad i ljubav prema ovom sportu, a njen cilj je da podstakne što veći broj žena da kroz bavljenje fizičkom aktivnošću vode računa o svom zdravlju i da uspore starenje.

“Ostvarena kao majka, a od prije tri godine i kao baka (unuk Petar ima tri godine, a unuka Ljubica mjesec), ja sam najbolji dokaz da je to moguće. Žena ne mora da postiže vrhunske rezultate, ali može da radi na sebi i da bude zdrava”, poručuje Šekularac.

Ona je učestovala na kongresu fizičke kulture koji je krajem februara održan u Beču, a potom i na Svjetskom internacionalnom prvenstvu u bodibildingu i fitnesu u Lincu, kao fitnes model u kategoriji.

Za oko osam godina aktivnog bavljenja ovim sportom nastupila je na oko 30 međunarodnih takmičenja, a posljednje četiri godine godine ne propušta nastupe. Ona je sertifikovani instruktor u više federacija u fitnesu i jedina je žena koja ima toliko međunarodnih licenci.

Stefan je državni prvak u power liftingu. Bivši je državni rekorder, evropski i svjetski u tim disciplinama, a više je nastupao i u bodi bildingu, dok je Nemanja instruktor, ali i državni reprezentativac u košarci.

Ljubičin suprug Zlatko priča da su njihova djeca odrastala uz sport i da su veliki pobornici zdrave ishrane.

“Dugo imam teretanu i uvijek sam sinove usmjeravao na sport i pomoću teretane budu snažni sportisti, ali nikada nisam uticao na to kojim će sport odabrati kao nadogradnju”, kaže Zlatko i dodaje da je sport najbolji recept i način da se djeca odvoje od ulice i da se okrenu zdravim stilovima života.

Zlatko i Ljubica vode fitnes klub “Olimp” u Bijelom Polju, a Stefan “Kolos gym” u Tivtu, gdje živi sa porodicom.

Veliki problem Šekularaca je što njihova takmičenja nemaju adekvatnu podršku državnih institucija

Veliki problem Šekularaca je što njihova takmičenja nemaju adekvatnu podršku državnih institucija.

“Sve ove godine do dolaska Aleksandra Žurića na mjesto predsjednika Opštine podrška je bila gotovo simbolična i sve smo izvodili o svom trošku. Ipak, posljednje takmičenje Arno klasik u Madridu pomoglo je Ministarstvo sporta, koje je obezbijedilo putovanje, dok je troškove takmičenja snosila Opština”, rekla je Ljubica.

Majka i sin perfektni modeli

Na kongresu fizičke kulture u Beču Ljubica je predstavljena kao perfektan model i prezenter.

Uz Ljubicu u Beču je kao perfektan model predstavljen i njen sin Stefan. Ljubica je i na ovom, kao i na Arnold klasiku u Madridu bila jedini učesnik iz Crne Gore.

“Stefanu i meni uručene su zlatne medalje i plakete i zahvalnice za učešće i doprinos kongresu”, kazala je Ljubica.

Stefan i Ljubica su u Beču dobili ponudu od predsjednika APCF federacije da 5. maja dođu u Bejrut i tamo predstave savršen sklad psihofizičkog zdravlja u njihovim tijelima.

Poziv je uslijedio i od Samira Banouta jednog od pobjednika takmičenja u bodibildinga Mr. Olimpija, da dođe na Floridu i spremam se za to prestižno takmičenje.

Ljubica priča da je bila presrećna kada joj je nakon pozivnice za Bejrut saopšteno da je tamo očekuje poklon iznenađenje kao ženi čiji su svi članovi porodice uspješni sportisti.

Bonus video: