Trikovi koji znače: Skinite deceniju uz pomoć šminke

Obvezno svakodnevno nanosite hidratantne kreme, a ako vam je kože isušena koristite obogaćene eteričnim uljima
109 pregleda 0 komentar(a)
šminkanje, make up, šminka, Foto: Shutterstock
šminkanje, make up, šminka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.01.2016. 10:01h

Šminka je odlična dekoracija i može biti od velike pomoći pri prikrivanju godina. Najvažnije je da vaš make-up bude sjajan i svjež.

Osim toga, ne smijete zapeti u prošlosti i koristiti istu šminku koja vam je odgovarala prije 15 godina.

Uvijek morate da prilagođavate način šminkanja i birate one proizvode koji vam u tom trenutku odgovaraju.

Piling i priprema

Uklonite izumrle ćelije kože uz pomoć pilinga. Piling se obično koristi dva do tri puta endjeljno, u zavisnosti od tipa kože, ali možete koristiti i nježnije proizvode za svakodnevnu upotrebu.

Obvezno svakodnevno nanosite hidratantne kreme, a ako vam je kože isušena koristite obogaćene eteričnim uljima. Podloga za šminku treba da je vlažna jer će jedino tako šminka na koži izgledati lijepo.

Podloga

Podloga se koristi kako bi izjednačila ton kože. Birajte nijanse koje odgovaraju vašoj boji ili one svjetlije.

Koristite tečne pudere ili BB kreme laganije teksture.

Podlogu nanosite u vrlo tankom sloju. Ako imate masnu kožu birajte pudere baz ulja, a ako je vaša koža isušena, tražite podloge posebno namijenjene tom tipu kože.

Podlogu nanosite od sredine lica prema ivicama, tako da kada dođete do korijena kose gotovo više ni nemate podloge. Na taj načni se neće pojavljivati vidljive ivice.

Ako postoji još nešto što bi htjeli da prekrijete koristite odgovarajući korektor.

Kreme u boji

Ako imate dobru kožu umjesto podloge koristite kreme u boji. Ako je potrebno preko dodajte korektor, te rumenilo ili bronzer

Teška podloga može učiniti bore vidljivijima. Kremom protiv bora skinite višak podloge na tim područjima. To napravite pažljivo kako ne bi bila uočljiva različita područja bez podloge i ona s podlogom.

Rumenilo

Rumenilo je veoma važno jer će osvježiti vaše lice. Možda je vrijeme da isprobate rumenila u kremi jer ona djeluju prirodnije i sličnije su teksture prirodnoj koži. Dobra ružičasta ili boja breskve pristaje gotovo svakoj nijansi pudera, ali vi slobodno isprobavajte dok ne pronađete onu koja se vama najviše sviđa.

Puder

Uprkos predrasudama, on je ponekad neophodan. Učiniće pore na licu manje vidljivim, dodati sjaj i učiniti cijelu šminku trajnijom. Birajte translucentne fino mljevene pudere. Nanosite ih velikom četkom. Otresite višak o ruku i nanesite na centralnu zonu. Ako nanosite sjenku za oči, olovku ili tuš, puder nanesite lice nakon kako ga ne biste skinuli rukom prilikom šminkanja.

Šminka za oči

Izbjegavajte “zavodljivu” šminku kakvu ste nanosili u mladosti. Težite čistom i definisanom izgledu. Pazite da sve bude čisto i uredno. Zamrljana šminka, kao i sjajne sjenke vas čine starijom.

Maskaru birajte tamno smeđu, prije nego crnu, osim ako imate crnu ili tamno smeđu kosu.

Što se sjenki tiče birajte neutralne boje. Izbjegavajte sjajne i svjetlucave boje posebno na područjima gdje imate bore.

Obrve malo podebljajte olovkom ili sjenkom. S godinama one postaju rjeđe pa ih je potrebno popuniti na pojedinim mjestima.

Ruž

Koristite olovku za usne kako biste ocrtali usne a zatim je omekšajte vrhovima prstiju. Nanesite preko ruž za usne ili sjaj. Usne održavajte u dobrom stanju korištenjem balzama za usne, posebnom njegom područja oko usana.

Bonus video: