Savršeni saobraćaj u Berlinu: Autobus je stigao prije vas

Mogućnost da na nekoj od stanica, tokom dana, čekate duže od desetak minuta je skoro isključena
317 pregleda 5 komentar(a)
Berlin, prevoz, Foto: Aida Skorupan
Berlin, prevoz, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 18.01.2015. 19:56h

Spoj kontrasta istorijskih građevina i moderne arhitekture, brojne znamenitosti, hiljade mogućnosti za šoping i provod, u gradu koji je budan 24 sata, čine Berlin jednim od najuzbudljivijih gradova u Evropi.

Bilo da ste turista ili živite u glavnom gradu Njemačke, fascinantno je koliko su svi djelovi povezani saobraćajem koji funkcioniše njemačkom preciznošću. Mogućnost da na nekoj od stanica, tokom dana, čekate duže od desetak minuta je skoro isključena. Autobuski prevoz je prostorno i vremenski skoro savršeno ukomponovan sa podzemnom (U-Bahn) i nadzemnom (S-Bahn) željeznicom, što Berlin čini jednom od najbolje uvezanih metropola u svijetu kada je javni saobraćaj u pitanju.

Autobusi povezuju 150 gradskih linija na kojima ima oko šest hiljada stanica. Žute su boje, jako udobni i besprekorno očuvani, bez šanse da u bilo kojem od njih pronađete huliganski potpis ili crtež. Karte se pokazuju vozaču, pri ulasku na prednja, dok su srednja vrata namijenjena invalidima i majkama sa kolicima. Zadnja su za sve ostale.

Berlinski U - Bahn, kao brzi metro sistem, saobraća na 10 linija od kojih osam funkcionišu i noću na 20 minuta. Indirektno su povezani sa sistemom S - Bahna i regionalnih vozova. Mrežu dopunjuju tramvaji u dijelu koji je nekada pripadao Istočnom Berlinu. Metro Tram ima devet od 22 linije i gust raspored vožnje.

Kako bi ponudili jednostavniju i kvalitetniju uslugu putnicima, javni prevoznici njemačke željeznice, Berlina i savezne države Brandenburg su uveli iste cijene i karte koje važe za sva prevozna sredstva u jednoj od tri zone za koju su kupljene. Usklađeni su i redovi vožnje, pa je saobraćajnu gužvu gotovo nemoguće koristiti kao izgovor za kašnjenje na zakazani sastanak.

Dva sata vožnji za 2,70 eura

Karte je najjednostavnije kupiti na automatima na stanicama ili kod vozača. Cijena za neograničen broj vožnji u jednom pravcu tokom 120 minuta je 2,70 eura u A i B zoni. C zona će većini turista biti potrebna samo za aerodrom Šonenfeld i Postadm.

Takozvana „kratka“ karta za tri autobusom i šest stanica U - Bahnom i S - Bahnom stanice košta 1, 60 eura.

Dnevna karta, koja važi od prvog poništavanja do tri sata narednog dana je 6,90 eura.

Sedmodnevna košta 29,50, a mjesečna 78 eura. Za učenike, studente i socijalce mjesečna karta košta 36 eura. Kontrole putnika su redovne, a kazna za onog ko kartu nema je 40 eura.

Biciklima u milionskom prometu

Pored motornog u Berlinu je uređen i biciklistički saobraćaj. Na svakom trotoaru postoji dio za bicikliste, a na prometnijim saobraćajnicama i semafori za njih.

Biciklizam je veoma popularan u njemačkoj prijestonici, zimi i ljeti. Nerijetko se cijele porodice voze biciklom do posla i škola ispred kojih obavezno postoje posebna parking mjesta.

Uočljivo je da biciklisti, bez izuzetka, koriste upaljena svijetla, kacige i fluoroscentne oznake. Kako je Berlin jedna od najzelenijih njemačkih metropola, u kojoj skoro svaki blok zgrada ima svoj park, biciklisti kao prečice koriste i te staze.

Bonus video: