Ovih pet savjeta će vam pomoći da pobjedite nesanicu

123 pregleda 0 komentar(a)
nesanica, spavanje, umor, Foto: Shutterstock
nesanica, spavanje, umor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.09.2018. 10:14h

Ako vas muči nesanica, evo nekoliko stvari koje možete da uraditi da je pobjedite.

Noćni odmor prioritet

Potrudite se da uvijek, nezavisno od životnih okolnosti i obaveza, noćnom odmoru da date nezamjenjivo mjesto. Samo ako ste odmorni možete svakoj obavezi da pristupite na valjan način.

Recite ne kofeinu

Istraživanja su pokazala da čaša kafe najmanje pet sati nakon konzumiranja djeluje stimulativno. Osim što je kafa stimulator, ona može da izazove buđenje, jer je poznat diuretetski učinak koje ima.

Noć je za spavanje

Nakon porodičnih obaveza, za mnoge je rad u noćnim satima jedino preostalo vrijeme. Stručnjaci koji se bave problemom spavanja ističu da intelektualni rad tokom noćnih sati povećava nivo adrenalina, što može da utiče na spavanje i kvalitet sna.

Redovno vježbajte

Brojna istraživanja su pokazala da osobe koje redovno vježbaju prije odlaska na spavanje ili vježbu zamjenjuju nekom fizičkom aktivnošću, kao što je šetnja, imaju mnogo manje problema od onih koji vreme pre spavanja provode uz televizijski ekran.

Spavaća soba kao oaza

Intimnost spavaće sobe treba da vam bude jedan od imperativa. Svakim ulaskom u sobu ostavite sve dnevne probleme ispred vrata.

Meditirajte

Često se događa da pojedini koriste krevet kao sigurnu bazu za “prebiranje” dnevnih događaja. Uvedite pravilo da ćete kontrolisati svoje misli, koju tehniku meditacije želite da koristite manje je važno, važna je odluka da brige i razmišljanja o problemima odlučno mijenjate ugodnim, podsticajnim i mirnim razmišljanjma, prenosi B92.

Bonus video: