PUTOVANJE EVROPOM

Čarobno grčko ostrvo: Lefkada

139 pregleda 5 komentar(a)
17.02.2019. 15:40h

Lefkada je poznata po impresivnim plažama, rtovima i uvalama koji služe kao prirodne luke, a tu su Vlios, Sivota i Rota na istoku i Vasiliki na južnoj strani ostrva.

Lefkada je jedno od ostrva u Jonskom moru i pripada grupi ostrva Eptanisa, nalazi se između Krfa i Kefalonije, a u blizini zapadne obale Grčke. Tu ga od mjesta Akarnania na kopnu dijeli samo mali dio mora a povezuje ih most dug 50 metara.

Lefkada ima površinu 3025 metara kvadratnih i četvrto je po veličini u pomenutoj grupi ostrva, sa 23 000 stanovnika.

Antički grad Lefkada dobio je ime od riječi „Lefkas Petra“ koji je izgleda drevno ime današnje Leukade. Rt na jugu sa visokim stenama Lefkada je mesto sa kojeg je pjesnkinja Sapfo dala svoj život za ljubav pa je po tome grad dobio ime. Grad su osnovali Korinćani i vremenom je cijelo ostrvo dobilo ime Lefkada.

Renomirani geograf Stavronas kaže da je praistorijski grad Nirikos bio preimenovan u Lefkadu i dobio status prijestonice kod Korinćana. Ljudi su naseljavali ovo područje još u paleolitu, a renomirani njemački arheolog Vilhelm Dairepfeld u saradni sa Hajnrihom Šlimanom koji je istraživao ostatke drevne Troje otkrio je da su određeni ostaci grada stari još iz 2000 godine p.n.e.

Prvi put se ime Lefkada pominje u Homerovo doba. Dairepfeld čak tvrdi da je Lefkada zapravo Itaka, rodno mjesto Odiseja.

Zajedno sa ostrvima Meganisi, Kalamos, Kastos, Scorpios, Skorpidi, Matouri, Sparti, Tilia, Kitros i drugim manjim ostrvima čine pokrajinu Lefkada, sa gradom Leukadom kao prijestonicom i 6 opština (Lefkada, Elomenos, Apolonion, Karias, Sfakioton i Meganisi) i dva okruga (Kalamos i Kastos)

Klima je tipična mediteranska uz sunčane dane tokom cijele godine sa umjerenim ali kišovitim zimama uz topla ali prijatna ljeta uz pirkanje vjetra. Veliki dio ostrva (čak 70% ) čine planine.

Galerija