Koje namirnice treba držati van frižidera?

Hladan vazduh ukusno „meso“ paradajza može da pretvori u neukusnu „kašu“
221 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2014. 10:20h

Neke namirnice bolje je držati van frižidera.

Evo koje su to namirnice:

Bijeli luk

Nikada nemojte da čuvate cijeli bijeli luk u frižideru, jer će početi da klija. Umjesto toga, čuvajte ga na tamnom, suvom mjestu.

Krompir

Krompir voli tamno, hladno, dobro provjetreno i suvo mjesto. Izvadite krompir iz plastične ili papirne kese i neopranog ga čuvajte u kartonskoj kutiji. I, operite krompir tek pred upotrebu, jer će u suprotnom vlaga izazvati truljenje.

Med

Med treba čuvati u dobro zatvorenoj posudi, na sobnoj temperaturi i na suvom mjestu. Sadržaj šećera i pH meda čuvaju ga od „napada“ mikroorganizama, tako da ga, u ostavi na primjer, možete čuvati neograničeno vrijeme. Držanje meda u frižideru može da dovede do njegove kristalizacije.

Paradajz

Hladan vazduh ukusno „meso“ paradajza može da pretvori u neukusnu „kašu“.

Kajsije, banane, kivi, breskve, šljive

Čuvajte ih u drvenim gajbicama dok ne sazru, na taj način ćete najbolje sačuvati hranljive sastojke.

Kafa

Mljevenu kafu čuvajte u hermetički zatvorenim posudama, na suvom, hladnom i tamnom mjestu, kako bi zadržala ukus i svježinu. Veće količine možete da zamrznete i čuvate do mjesec dana.

Crni luk

Neoljušten crni luk čuvajte na hladnom, suvom, dobro provjetrenom mjestu. Iz američke Nacionalne asocijacije za crni luk poručuju da neoljušteni luk zahtijeva izloženost vazduhu kako bi duže trajao. Zato crni luk nemojte da čuvate u plastičnoj kesi. To se, međutim, ne odnosi na oljušteni crni luk. Njega bi trebalo čuvati u dobro zatvorenoj posudi, u frižideru.

Lubenica

Američko Ministarstvo poljoprivrede (U.S. Department of Agriculture) otkrilo je da lubenica gubi izvjesnu količinu antioksidanasa, likopena i beta karotina, ako se čuva u frižideru. Antioksidansi iz hrane, uključujući i lubenicu, skloni su razgradnji ako se namirnice ne čuvaju pravilno, napominju dijetetičari. Cijelu lubenicu trebalo bi čuvati na sobnoj temperaturi, jer to najviše „prija“ antioksidansima. Isječenu lubanicu, međutim, trebalo bi držati umotanu u foliju ili u poklopljenoj posudi, u frižideru.

Galerija

Bonus video: