Usklađivanje porodičnog života i poslovnih obaveza

Kada dođe kraj radnog vremena, neka sve u vezi s poslom ostane u kancelariji, nipošto ne nosite posao kući
87 pregleda 0 komentar(a)
zaposlena mama, Foto: Www.about.com
zaposlena mama, Foto: Www.about.com
Ažurirano: 09.04.2013. 12:46h

Tradicionalna porodica je izgledala tako da suprug radi i zarađuje, a žena sjedi kući i čuva djecu. Danas su zbog emancipacije žena koje žele da uspiju i na poslovnom planu, finansijskih uslova u kojima i one moraju da zarađuju, stvari bitno promijenjene.

U jednom trenutku je došlo do masovnog angažovanja osoba ženskog pola na plaćenim poslovima. Bez obzira na djecu, žene žele da se brinu o sebi i svojoj karijeri i njihova uloga se ne svodi na ulogu majke. Naravno, to ih ne čini manje dobrim majkama, u odnosu na žene koje su, kako obično kažu, “čitav svoj život posvetile djeci”, što podrazumijeva da su se odrekle svoje karijere.

Obratite pažnju na djecu, zaista saslušajte šta imaju da vam kažu, bavite se njima, pomozite im koliko možete, ako imaju problema

Od izuzetnog značaja nije vrijeme koje provodite sa porodicom ili na poslu, potrebno je da to što radite bude kvalitetno. Kada ste na poslu, nemojte misliti o lošim ocjenama vaše djece, svađi sa partnerom i slično. Fokusirajte se na ono što radite.

Kada dođe kraj radnog vremena, neka sve u vezi s poslom ostane u kancelariji, nipošto ne nosite posao kući. Obratite pažnju na djecu, zaista saslušajte šta imaju da vam kažu, bavite se njima, pomozite im koliko možete, ako imaju problema...

Danas su zbog emancipacije žena koje žele da uspiju i na poslovnom planu, finansijskih uslova u kojima i one moraju da zarađuju, stvari bitno promijenjene

Nemojte se truditi da u svemu budete savršeni. Vašoj porodici i prijateljima će više prijati da provedete lijepo vrijeme sa njima, pođete negdje ili radite zanimljive stvari, nego da svakog dana imate perfektno spremljen ručak ili da svaka stvar u vašem stanu bude u svakom trenutku na svom mjestu.

U posljednjim decenijama oni ambiciozni, koji žele da napreduju u karijeri, morali su da sa svojim supružnikom dogovaraju strategiju. Sada, postepeno, neke firme uviđaju da fleksibilnijim modelima radnog vremena mogu da privuku kvalitetnu radnu snagu.

Nadamo se da će se u većini kompanija u budućnosti omogućiti zaposlenima da rade od kuće, na daljinu ili pola radnog vremena, kako bi se zaposlenima olakšala organizacija porodičnog života.

Autorka je diplomirani psiholog-master

Bonus video: