Sedam veoma korisnih kuhinjskih trikova

Izgleda da su ponekad najjednostavnija rješanja i najbolja. Isprobajte ih sami, a zatim podijelite i sa prijateljima
414 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2013. 16:15h

Kako da zagoreli lonac bude kao nov? Kako da uklonite mrlje sa drvene daske za sjeckanje? Ovo su samo neki od problema sa kojima se svakodnevno susrećete u kuhinji. Trikovi koje ćemo podijeliti sa vama vrlo su jednostavni i primjenjivi, a ne baš tako poznati.

Kako otvoriti "tvrdoglavi" pistać

Pistaći su preskupi da bismo ih samo bacili. Umjesto da dođete u iskušenje da one neotvorene pregrizete zubima ili otvorite noktom, uzmite polovinu ljuske već otvorenog pistaća, koju možete ugurati i u najmanji otvor nedovoljno otvorenog pistaća, okrenite je poput ključa i pistać će se otvoriti, zubi ostati na mjestu, a nokti čitavi.

Kako jednostavno izvaditi komadić ljuske od jajeta

Znate i sami kako ta mala ljuskica tvrdoglavo bježi kad pokušavate da je izvadite prstom ili kašikom. Zato sljedeći put prst smočite vodom. Nećete vjerovati kako ćete je jednostavno uhvatiti i izvaditi.

Kako da zagoreli lonac opet bude kao nov

S obzirom na to koliko set dobrih lonaca i tiganja može da košta, pomislili biste da ih je jednostavno i čistiti. Međutim, čak i najbolji nerđajući čelik za kuvanje može da pocrni i dobije fleke od kuvanja.

Pokušaji pranja često završe neuspješno i mislite da više nikada neće zasijati. Ako lonac poprskate sredstvom za čišćenje rerne i ostavite da djeluje nekoliko sati, prljavština će nestati.

Kako omekšati stvrdnuti smeđi i žuti šećer

Smeđi šećer se s vremenom stvrdne, jer iz njega nestane vlaga. Ovaj problem možete riješiti tako što ćete u mikrotalasnu rernu, pored posude sa šećerom staviti i šoljicu vode.

Uključite na visoku temperaturu na tri minuta. Ukoliko nemate mikrotalasnu rernu šećer možete staviti u sud, pokrijte ga dvostrukim slojem vlažnih papirnih ubrusa, a potom sve pokrijte folijom i ostavite da odstoji preko noći.

Da biste se riješili mrlja, po dasci pobacajte so, a zatim je istrljajte limunom

Kako ukloniti mrlje sa drvene daske za sjeckanje

Da biste se riješili mrlja, po dasci pobacajte so, a zatim je istrljajte limunom. Za tvrdokornije mrlje, pokušajte s abrazivnim antibakterijskim sredstvom i izribajte grubom stranom sunđera za pranje suđa.

Za još teže fleke, posegnite za šmirgla papirom! Naravno, nakon čišćenja dobro operite dasku.

Kako kristalizovani med vratiti u tečno stanje

Med koji se kristalizuje lako možete vratiti u tečni oblik ako teglu s medom stavite u vruću vodu na 15 minuta.

Voda ne smije biti toplija od 40°C, jer se iznad te temperature gube osnovna svojstva meda.

Kako spasiti prezrelo voće

Voće je skupo, a brzo istrune. Ne treba da bacate prezrele banane, breskve ili jagode. Čim vidite da voće počinje da gubi boju i oblik, a vi ne namjeravate da ga pojedete odmah, operite ga, oljuštite ako je potrebno, nasjecite, stavite u providne kesice i zamrznite. Tako ćete u svakom trenutku imati odlične sastojke za frape ili kolač.

Izgleda da su ponekad najjednostavnija rješanja i najbolja. Isprobajte ih sami, a zatim podijelite i sa prijateljima.

Galerija

Bonus video: