O čemu razmišlja vaš pas?

Psi razumiju i jezik, a novo istraživanje pokazalo je da mogu da nauče mnogo više riječi od „sjedi“ i „pravi se mrtav“
145 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2012. 12:17h

U posljednjih pola vijeka instrumenti neurologije otkrili su mnogo o tome kako naš mozak funkcioniše. Naučnici sada žele da saznaju šta se dešava u mozgu čovjekovog najboljeg prijatelja.

Istraživanje u vezi sa kognitivnim sposobnostima pokušava da otkrije kako psi uče riječi, brojeve i apstraktne koncepte.

U studiji objavljenoj u žurnalu Animal Cognition, naučnici su koristili proceduru poznatu kao „preferencijalno gledanje“ kako bi pokazali da psi razumiju proste kalkulacije. Oni su psima pokazali slatkiše koji su potom sklonjeni iza zastora. Kada je zastor sklonjen, psi su nakratko pogledali oba slatkiša, međutim, kada su ponovo vraćeni iza i potom sklonili jedan, psi su duže gledali preostali slatkiš.

Naučnici smatraju da je ovo indikacija da su psi bili svjesni da se prethodni brojevi ne poklapaju sa trenutnim stanjem.

Psi razumiju i jezik, a novo istraživanje pokazalo je da mogu da nauče mnogo više riječi od „sjedi“ i „pravi se mrtav“.

Prosječan pas može da nauči 165 riječi, ističe psiholog Stenli Koren sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji, dok pojedini psi mogu da razlikuju i do 250 riječi.

Međutim, najimpozantnija vještina pasa jeste ona da uče od o ljudima. Oni reaguju da pokrete, prate govor našeg tela i pogled kako bi otkrili u šta gledamo.

Naučnici misle da psi čak ponavljaju i ljudsko zijevanje.

Kao jedna od najstarijih pripitomljenih vrsta, psi su evoluirali zajedno sa ljudima hiljadama godina.

Studija objavljena u žurnalu „Science“ pokazala je da čak i nekoliko nedjelja stari štenci mogu da interpretiraju ljudske signale, dok vukovi koji su odrasli sa ljudima to nisu u stanju.

Naučnici su dokazali da psi „čitaju“ ljude bolje od šimpanzi – najbližeg čovjekovog rođaka.

Galerija

Bonus video: