Promjena posla: Dobro razmislite prije konačne odluke

Sve ovo ne znači da je potrebno da odustanete od promjene posla, jer na poslu provodimo trećinu svog vremena i ako ste nesrećni, znači da ćete biti nesrećni trećinu svog dana i to je nedopustivo.
67 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2012. 13:58h

Da li često razmišljate o promjeni posla? Budite se bezvoljni, jer morate otići u kancelariju, kada imate slobodan dan brojite koliko vam je ostalo do odlaska na posao i van posla razmišljate o tome koliko ne volite ono što radite?

Možda je došlo vrijeme za promjenu. Međutim, bez obzira na to koliko željeli da radite negdje drugo i nešto drugo, odluku o promjeni radnog mjesta morate donijeti promišljeno, razumski i planski.

Krenite od sebe. Postoji mogućnost da vam određena kompanija u tom trenutku ne odgovara, što ne znači da vam neće odgovarati kasnije u karijeri.

Prije nego što definitivno odlučite da promijenite posao, budite sigurni da je uzrok vašeg nezadovoljstva samo posao. Nepromišljeno mijenjanje radnih mjesta može nepovoljno da se odrazi na vašu poslovnu reputaciju.

To znači da mnogo puta počinjete iz početka, da vaša karijera gubi kontinuitet. Imajte u vidu da ako vaša radna biografija obiluje nizom kratkoročnih poslova, svaki poslodavac će vas vidjeti kao nelojalnu osobu koja lako odustaje.

Sve ovo ne znači da je potrebno da odustanete od promjene posla, jer na poslu provodimo trećinu svog vremena i ako ste nesrećni, znači da ćete biti nesrećni trećinu svog dana i to je nedopustivo.

Kada ste nezadovoljni poslom, razmislite kada je frustracija nastupila.

Istraživanja pokazuju da su ljudi opsjednuti idejom o napuštanju posla pola godine prije nego što stvarno daju otkaz.

Evo najčešćih situacija u kojima je sasvim opravdano razmišljati o promjeni posla.

Loši odnosi u firmi i nekorektno poslovanje.

Ukoliko imate problema u odnosima sa kolegama ili sa šefom ili su prosto radna atmosfera i način poslovanja firme nešto što vama ne odgovara i čini vas nezadovoljnim, nema potrebe da u istoj firmi ostajete.

Negativna energija koju ćete svakog dana sa posla prenositi u svoj privatni život nije dobra ni za vas, ni za ljude koji vas okružuju.

Međutim, obratite pažnju da li ste više puta iz ovog razloga mijenjali posao. Ukoliko je odgovor potvrdan, vrlo je vjerovatno da se radi o vama, a ne o vašim saradnicima.

Prosto, ako stalno imamo problema u odnosima sa ljudima, sigurno je da je manji ili veći dio problema i u nama samima, jer za svađu je uvijek potrebno dvoje. A za rješavanje toga je uvijek bolje da krenemo od nas samih i da radimo na sebi, jer druge ljude teško da ćemo promijeniti.

Bonus video: