IZVORI DRAGOCJENE MATERIJE

Osam namirnica koje sadrže više proteina od jaja

284 pregleda 0 komentar(a)
Jaja sa spanaćem, Foto: Shutterstock
Jaja sa spanaćem, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.06.2018. 09:44h

Jedno kuvano jaje sadrži šest grama proteina, a sljedeće namirnice su još bolji izvor ove gradivne materije, piše "Womens health" magazin.

Bademi 

Bademi se smatraju jednom od namirnica koje posjeduju visok sadržaj proteina, ali je cenjena zbog bogat izvora vitamina E, bakra i magnezijuma. 

Ovas 

Obično se smatra da ovas sadrži skrivene ugljene hidrate, ali istina je da je bogat proteinom, biljnim vlaknima, sadrži mnoge vitamine, minerale i antioksidante. 

Edamam pasulj 

Edamame su mahune soje (nezrela soja) tzv. japanska soja, a osim proteinima, bogat su izvor gvožđa i kalcijuma. 

Sušeno sjeme bundeve 

Sjeme bundeve je najpoznatije po visokom sadržaju magnezijuma, ali je takođe dobar izvor proteina. Dodajte ga u svoju omiljenu salatu. 

Grčki jogurt 

Kada je riječ o oporavku mišića, nemasni grčki jogurt je jedna od najboljih namirnica koju možete da unosite svakog dana. Jedna plastična čaša sadrži oko 17 proteina i samo 100 kalorija. 

Sušena spirulina 

Riba nije jedina proteinska hrana koju možete da pronađete u okeanima. Probajte spirilinu da dodate u salatu, a možete i spirulinin prah koristiti u smuti napicima. 

Leblebija 

Pored proteina, leblebija sadrži gvožđe, fosfor, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K, sve vitamine i minerale koji pomažu u izgradnji jačih kostiju. 

Tofu sir 

Sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina.Plus, dobićete veliku dozu magnezijuma, bakra, cinka i vitamina, prenosi B92.

Preporučujemo za Vas