Šta djeca treba da nauče od vas?

Nije neubičajeno da se roditelji svađaju pred djecom, a da se mire iza zatvorenih vrata. Mirite se pred djecom. Djeci će biti od koristi ako čuju izvinjenje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2012. 09:12h

Većinu stvari djeca nauče kod kuće. Neke stvari im govorimo svjesno, ali većinu djeca preuzmu spontano i prirodno. Način na koji međusobno komuniciramo, kako se odnosimo prema prijateljima, kako se suočavamo sa izazovima, kako jedni drugim pokazujemo ljubav i poštovanje... Sve to naša djeca svakodnevno čuju i vide gledajući i slušajući roditelje.

Evo nekoliko savjeta kako da budete pozitivan primjer vašoj djeci:

Govorite afirmativno i pozitivno o svojoj djeci

Nikada ne znate kada vas male uši slušaju. Obratite pažnju da primijetite sve divne stvari koje vaša djeca čine što je više moguće.

Svađajte se “pošteno”

Sasvim je prirodno i za mamu i tatu da se ponekad ne slažu. Vaša djeca uče o ljubavi, ljutnji, i rješavanju sukoba od vas.

Izvinite se

Nije neubičajeno da se roditelji svađaju pred djecom, a da se mire iza zatvorenih vrata. Mirite se pred djecom. Djeci će biti od koristi ako čuju izvinjenje.

Budite ljubazni

Pokažite osmijeh, poštovanje. Pomoć nepoznatoj osobi može izgledati kao sitnica, ali ih uči velike stvari.

Gradite prijateljstvo

Telefonirajte prijateljima, čestitaje rođendane, pokažite radost zbog njihovog uspjeha. Ovako lijepi gestovi neće proći nezapaženo.

Recite istinu (čak i kada je teško)

Izuzetno je snažna lekcija kada dopustite djeci da vas vide kako govorite istinu uprkos posljedicama. Oni će naučiti da urade isto to.

Pokažite ljubav

Zagrljaji i osmijeh su prisutni u svakom odnosu. Dopustite da vaša djeca nauče zdrave lekcije iz ljubavi kod kuće.

Vježbajte zahvalnost

Zahvalnost za male stvari može napraviti veliki uticaj. Vježbajte zahvalnosti svakodnevno u vašim domovima. Fokusiranje na pozitivne stvari pomoći će da se osjećate dobro, piše Roditeljstvo.

Bonus video: