Vanja Radovanović: Porodica je najveće bogatstvo

"Osmijeh tog malog bića nas potpuno razoružava i daje neku novu dimenziju stvarnom životu"
326 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2012. 16:07h

Drugačiji u svojoj jednostavnosti, odmjeren, a iznad svega talentovan. Ovo su riječi kojima bi se možda mogao opisati kantautor Vanja Radovanović. O tome šta za njega predstavlja muzika za „Vijesti“ kaže da je to prije svega način izražavanja.

„Uvijek sam smatrao da se bolje izražavam kroz stihove. Pored toga muzika mi daje mogućnost da stvaram, a to je nešto što ne bih mijenjao ni za šta na svijetu”, navodi Vanja. Na pitanje da li postoji neka njegova pjesma za koju ga vežu posebne emocije, odgovara kako “za svaku te vežu neki momenti, obično oni vezani za sam stvaralački proces, ono kad se pjesma oblikuje i kad od milion mogućih pravaca ona izabere baš taj jedan”.

“To me uvijek fascinira i oduševi. Naravno, postoje neke pjesme na koje si više ponosan, na neke manje, ali sve to ide u rok službe”.

Posebno ponosan na "Ne pitaj za mene"

Otkriva da je za njega lično, od do sada objavljenih pjesama, “Ne pitaj za mene” sigurno jedna od najboljih i na nju je, kako kaže, posebno ponosan.

“Od neobjavljenih možda “Svi životi moji” ili “Prvi pik” koje će se naći na novom albumu, mada moram priznati da će na njemu biti još pjesama koje će im biti opasna konkurencija”, smatra on.

Kada je u pitanju trenutno stanje na crnogorskoj muzičkoj sceni, Vanja kaže kako imamo puno talentovanih i sjajnih muzičara, ali da je tu osnovno pitanje ko šta želi za sebe i dokle je spreman da ide.

”Teško je to generalizovati. Neki žele slavu, gomilu novca, neko želi da stvara, neko samo da svira. Definitivno fali mjesta za svirke, gdje bi se neka scena i fizički oformila”, navodi on.

Naglašava kako se ne treba žaliti, već se truditi proširiti svoju karijeru na region i pokazati kvalitet koji posjeduješ.

“Na našu sreću, mnogi su odavde dokazali da je to moguće i da treba biti istrajan ako vjeruješ u to”, ističe on.

"David je divna beba"

Vanja je nedavno postao otac. O tome da li ga je ta uloga promijenila, kaže da ne zna da li se baš radikalno promijenio.

“Smijem se neuporedivo više, iako mi osmijeha nikad nije falilo, a definitivno imam odličan razlog da uništim svaki plan za konačno odrastanje, jer sada imam sa kime da dijelim svoju infatilnost”, navodi.

Na pitanje šta smatra svojim najvećim uspjehom, odgovara da je to definitivno njegova porodica

Ističe kako njegova supruga Ivana i on uživaju u roditeljstvu u punom smislu te riječi.

“Na našu sreću, sve ide kako se samo poželjeti može. David je divna beba. Osmijeh tog malog bića nas potpuno razoružava i daje neku novu dimenziju stvarnom životu. Biti tata je sjajan osjećaj, a svakim danom postaje sve bolji i bolji, koliko mi se čini. U stvari, siguran sam u to”, kaže on.

Na pitanje šta smatra svojim najvećim uspjehom, odgovara da je to definitivno njegova porodica. “Možda zvuči kao kliše, ali kad ogoliš stvarnost, to je najveće bogatstvo i najveća radost u životu. Sve ostalo je samo varka”, navodi.

Kaže kako danas stvari ili isuviše kratko traju ili prerastu očas posla u naviku i dosadu.

“Ljudi, generalno, ne znaju što će od sebe jer je sve manje-više nadohvat ruke, ali nekako uvijek se zakačimo da dohvatimo baš ono nedostižno. A porodica je uvijek tu, moja uvijek dostižna sreća, koja mi daje smisao svemu što radim”, priča kantautor.

Putovanje na vrhu liste hobija

Na pitanje da li ima neki hobi, Vanja odgovara “ništa neuobičajeno”.

"Trudim se da što manje sjedim za kompjuterom, jer me strašno umara, ne samo ekran, već ti milioni informacija"

“Volim da čitam, igram fudbal, plivam, veliki sam filmofil, standardan paket zanimacije. Potrudiću se da na listu hobija uvrstim putovanja i da se što prije popnu na vrh iste, jer ako se putovanje može uvrstiti u hobije, onda je to moj prvi izbor”, navodi on.

U svoje slobodno vrijeme kaže da voli da pobjegne negdje, prije svega od tehnologije.

“Negdje u prirodu ili među ljude, samo da je u pitanju stvarni, opipljivi svijet. Trudim se da što manje sjedim za kompjuterom, jer me strašno umara, ne samo ekran, već ti milioni informacija, od kojih je većina potpuno nebitna”, ističe.

Kaže da se bori protiv potrebe koju imamo u sebi da sve pročitamo, otvorimo, vidimo, da budemo stalno u toku i uvijek online.

“Raznorazne fobije tu vrebaju i trudim se da pobjegnem od toga koliko god mogu. S druge strane, odličan protivotrov za to je gitara koja je uvijek tu negdje, za svaki slučaj”, priča on.

Moderno, svježe, drugačije

Pjesmom “Padobran” Vanja najavljuje novi album, ali i početak saradnje sa produkcijskom kućom “Goraton”.

Ističe da je za muzičku produkciju zadužen jedan od najcjenjenijih hrvatskih producenata Denis Mujadžić Denyken

“Ostatak materijala trenutno snimamo u Zagrebu i odlikovaće ga malo drugačiji zvuk od onoga na šta su ljudi navikli. Naravno onoliko koliko pjesme dozvoljavaju, ali svakako veoma moderno, svježe i drugačije”, priča Vanja.

Ističe da je za muzičku produkciju zadužen jedan od najcjenjenijih hrvatskih producenata Denis Mujadžić Denyken, koji je radio sa svim velikim bendovima od Hladnog piva, Majki, Jinxa, pa do Lake i Nine Badrić.

“Saradnja sa njim je zaista nešto posebno. Njegov princip rada ulazi u suštinu bavljenja muzikom i sviranja sa bendom, što je danas veoma rijetko, a u stvari je strašno djelotvorno u svakom smislu”, navodi.

Potreba da se pošalje poruka

O angažovanim pjesmama, koje se u njegovom stvaralaštvu izdvajaju pored onih u kojima je ljubav motiv, Vanja kaže da su one, donekle, smisao bavljenja muzikom, pogotovo kada je riječ o kantautorima.

Imao sam priliku da napišem par tekstova za podgorički bend “Indigo pop”

“Nekada smo imali Dilana i Šobića, a danas je to malo drugačije. Muzika je više tržište nego umjetnost, pa su takve pjesme gotovo nestale iz pop muzike. Ali smislićemo već nešto”, navodi on.

Ističe kako uvijek ima potrebu da pošalje neku poruku kroz svaku svoju pjesmu i da će na novom albumu moći da se čuje upravo taj spoj ljubavnih pjesama sa kritikama života i društva.

“Nešto jednostavno, ali veoma smišljeno. Imao sam priliku da napišem par tekstova za podgorički bend “Indigo pop” upravo u tom maniru gdje smo željeli da kažemo nešto, a opet da ne bude pregrubo”, kaže on.

Galerija

Bonus video: