Podgorički vrtići ove godine ne primaju prekobrojne

Zbog prakse da se upisiju sva prijavljena djeca, proteklih godina vrtići su postajali tijesni, a broj djece u vaspitnim grupama znatno veći od raspoloživih kapaciteta
53 pregleda 7 komentar(a)
vrtić, proljeće, Foto: Boris Pejović
vrtić, proljeće, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.06.2012. 12:53h

Javne predškolske ustanove u Podgorici ove godine neće primiti svu djecu koja se budu prijavila na konkurs za upis, već će njihov broj biti usklađen sa kapacitetima vrtića, a formiraće se i liste čekanja.

Konkursom je predviđen upis 3.843 mališana. U JPU “Ljubica Popović” ima 2.139 mjesta, a u “Đini Vrbici” 1.714. Zbog prakse tih predškolskih ustanova da se upisiju sva prijavljena djeca, proteklih godina vrtići su postajali tijesni, a broj djece u vaspitnim grupama znatno veći od raspoloživih kapaciteta.

Portparol JPU „Ljubica Popović“, Sanja Laban objasnila je “Vijestima" da su ove godine izmijenjeni uslovi konkursa.

"Izmijenjena je određena zakonska regulativa, a liste čekanja će podrazumijevati da ukoliko jedno dijete oslobodi mjesto u vrtiću tokom školske godine, pruži će se mogućnost drugom djetetu da bude upisano, kazala je ona. Konkursom je precizirano", dodala je Laban, da ukoliko se prijavi veći broj djece od broja slobodnih mjesta, prednost će imati djeca zaposlenih roditelja, samohranog roditelja, kao i porodice sa dvoje ili više djece predškolskog uzrasta.

Konkurs za upis djece otvoren je do 14. juna.

Bonus video: