Rajko Šebek: Novinar i PR su „složni neprijatelji”

"U posljednjem periodu ne poštuje jedno od osnovnih novinarskih pravila: komentar je slobodan - činjenice su neprikosnovene"
384 pregleda 0 komentar(a)
Rajko Šebek, Foto: Privatna arhiva
Rajko Šebek, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.04.2012. 14:31h

Novinar i PR su vječni “suprotstavljeni prijatelji i složni neprijatelji”, rade isti posao, ali sa različitih strana, smatra bivši novinar, sada direktor Direkcije za odnose sa javnošću EPCG Rajko Šebek.

U toj kompaniji je od novembra 2010, nakon 12 godina bavljenja novinarstvom.

Govoreći o tome zbog čega je odlučio da promijeni zanimanje, Šebek naglašava kako se “klica sagledavanja drugačijeg svijeta, van očiju novinara, rodila na magistarskim studijima za PR i komunikaciju na Fakultetu političkih nauka i nakon specijalizacije u SAD”.

“Splet okolnosti i kombinacija iskustva, prakse i mog obrazovanja, otvorila su mi vrata za izazovan i odgovoran posao. Nije bilo lako odlučiti i preći u svijet sa 'druge strane medalje', ali nakon nekoliko mjeseci razmišljanja, ipak sam donio odluku da pozitivno odogovorim na upućeni poziv”, navodi Rajko.

Ističe da se ne kaje što je promijenio zanimanje, budući da “i jedan i drugi posao daju dovoljno prostora za kreativnost, što je dovoljan stimulans za rad, usavršavanje i napredovanje”.

“Splet okolnosti i kombinacija iskustva, prakse i mog obrazovanja, otvorila su mi vrata za izazovan i odgovoran posao"

Kontaminacija javnog mnjenja

Novinarstvom je počeo da se bavi 1998. godine, kao student druge godine Elektrotehničkog fakulteta, prijavljući se na konkurs za nova TV lica tadašnjeg Trećeg kanala TVCG, da bi nakon četiri godine provedene u toj medijskoj kući, prešao u privatnu televiziju.

Odgovarajući na pitanje kako sada gleda na novinarstvo, kaže kako se u posljednjem periodu ne poštuje jedno od osnovnih novinarskih pravila: komentar je slobodan - činjenice su neprikosnovene.

“U moru polutačnih, tabloidnih i senzacionalističkih informacija, uz pridodate komentare, dolazi do kontaminacije javnog mnjenja i ne tako rijetkog, zbunjivanja javnosti o pitanju šta je tačno i realno. N žalost, tek kasnije uvidimo da nije sve tako crno ili bijelo, ali posljedice takvog informisanja nanose veliku štetu društvu ili pojedincu”, smatra Šebek.

Ne razmišlja o povratku u novinarstvo

Svakodnevno prati sve informativne emisije, štampu i kaže kako i dalje zatiče sebe da razmišlja o tome kako bi on “obradio određenu temu”.

Ističe da je zabluda da se odlaskom iz novinarstva i bavljenjem PR-om, dobija više slobodnog vremena ili manje nervoze.

U budućnosti sebe i dalje vidi u timu na čijem je čelu

“Ukoliko ste odgovorni prema sebi i drugima, onda ćete uložiti ogromnu energiju i vrijeme da uradite posao na najbolji mogući način. I to ne važi samo za novinarstvo i PR, već svaki posao koji obavljate odgovorno”, kaže Šebek.

Savjet svim mladim ljudima koji namjeravaju da se bave odnosima sa javnošću je da “slijede ono što im kažu emocije koje imaju kada dolaze, odnosno vraćaju se sa određenog posla”.

Kaže kako u budućnosti sebe i dalje vidi u timu na čijem je čelu, te da ne razmišlja o povratku novinarstvu.

Bonus video: