Ovo su razlozi da već danas usporite

Kako sporije jesti? Jedite prije nego što postanete neizdrživo gladni. Ako ste vrlo gladni tada će biti teško jesti sporo. Ili uvijek obroke imajte u isto vrijeme, tako će tijelo znati da ga čeka obrok i da neće ostati gladno.
52 pregleda 0 komentar(a)
sreća, radost, Foto: Shutterstock.com
sreća, radost, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.12.2011. 17:09h

Svijet se kreće rapidnom brzinom. Informacije pristižu 24 sata dnevno. Na poslu ili u školi uvijek smo u žurbi. Doručak preskačemo, ručak je užurban…

Bogato organiziran i ispunjen dan je sasvim u redu, ali ako vam obveze stvaraju probleme i osjećaj da gubite kontrolu, tada to signalizira da treba da usporite.

-1- Ako usporite smanjićete nivo stresa

Ako stalno imate osjećaj da život prebrzo ide i da nemate kontrolu vezano uz ono što se događa, to uzrokuje nepotrebni stres.

Kako usporiti. Jednostavno sve što radite, radite sporije. Vozite automobil sporije. Uzmite više vremena za svaki posao, jedite sporije…

-2- Možete smršati

Mozgu treba 20 minuta da registruje da je želudac pun. Budete li jeli sporije osjećaćete se sitijima i sa manje hrane.

Kako sporije jesti? Jedite prije nego što postanete neizdrživo gladni. Ako ste vrlo gladni tada će biti teško jesti sporo. Ili uvijek obroke imajte u isto vrijeme, tako će tijelo znati da ga čeka obrok i da neće ostati gladno. Takođe, za vrijeme obroka usredsredite se na svoju hranu i na sebe, a ne na ono što druge osobe rade. Jedite svojim tempom, a ne jednako brzo kao ostali za vašim stolom.

-3- Bićete efektniji

Ako usporite imaćete vremena da prepoznate ono što vam je bitno. Ako ste stalno u pokretu teško da ćete moći prepoznati što je važno, a što ne, te ćete sve stvari obavljati jednakim žarom, a u mislima će vam stalno biti „požuri, požuri, požuri…“.

Kako usporiti? Kada se nađete u najvećoj stisci odvojite pola sata za opuštanje. U miru razmislite koje poslove morate obaviti, koji bi bio najefektniji način, a šta možete preskočiti ili odgoditi.

-4- Bićete kreativniji

Ako vam je um konstantno bombardiran novim informacijama, glasovima i zvukovima tada može biti vrlo teško osloboditi prostora za kreativnost i nove ideje. Odvojite svakodnevno malo vremena za šetnju, opuštanje ili odmor, gdje ćete biti usredsređeni samo na sebe i svijet oko sebe, a ne probleme.

-5- Povezaćete se sa sadašnjosti

Kada ste povezani sa sadašnjim trenutkom opušteniji ste i zadovoljniji. Vaše raspoloženje je optimistično. Radite usrdsređeni, a društvenost i komunikacija s drugima je bolja. Kada živite u sadašnjosti možete se usredsrediti na sitnice i uživati u životu.

Kada primijetite da ste previše opterećeni stvarima iz prošlosti ili planovima za budućnost zaustavite se i osvrnite se oko sebe. Pokušajte primijetiti stvari oko sebe, ljude, boje, mirise, osjećaje…

Bonus video: