TEHNIKE

Savjeti protiv opadanja i proređivanja kose

Ako imate problema sa gubljenjem kose, trebalo bi svakoga dana da pijete sok od šargarepe; posebno je djelotvoran ako ga pomiješate sa izmiksovanom zelenom salatom i sokom od alfalfe
380 pregleda 0 komentar(a)
kosa, opadanje kose, Foto: Shutterstock
kosa, opadanje kose, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.05.2018. 11:14h

U hemijskoj strukturi kose bilježi se ono što unosimo u sebe, zato njenom održavanju moramo pristupiti veoma ozbiljno i sveobuhvatno.

Frizura je ukras žene, zato gubitak vlasi može uticati na nedostatak samopouzdanja. Dok problem ne postane prevelik, primjenite neke od tehnika koje dokazano daju dobre rezultate.

Masaža tjemena

Naučno je dokazano da osobe sa slabom kosom imaju problem sa “umrtvljenim” temenom. Zato je masaža glave ključna. Nakon što operete kosu masirajte je vrhovima prstiju dok ne osjetite peckanje. Na taj način poboljšaćete cirkulaciju i stimulisaćete folikule vlasi.

Ishrana koja obiluje povrćem

Ako imate problema sa gubljenjem kose, trebalo bi svakoga dana da pijete sok od šargarepe; posebno je djelotvoran ako ga pomiješate sa izmiksovanom zelenom salatom i sokom od alfalfe. Sok od luka, zbog obilja sumpora takođe pomaže u borbi protiv opadanja i pojačava cirkulaciju korjena kose, oživljava ga i ublažava bakterijske upale, dok smuti dobijen miješanjem listova spanaća i zelene salate otvara i oživljava mrtve folikule. Važno je istaći i da dijeta škodi kosi i tjemenu i često dovodi do njihovog propadanja, pa je neophodno da se hranite zdravo i da vašim obroci obiluju mineralima i vitaminima.

Preparati iz prirode za gušću kosu

Ono u čemu nikako ne možete pogrešiti jeste izbor šampona bez sulfata, sa aktivnim sastojcima i na prirodnoj bazi koji stimulišu rast i razvoj folikula. Koji god šampon ili masku da koristite nemojte zaboraviti da nakon tretiranja kosu dobro isperete. Uvek imajte u vidu da joj višak vode ne može naškoditi, ali višak preparata može. Isto tako, provjerite koju farbu koristi vaš frizer i naznačite mu da želite što prirodniji efekat.

Četka je neprijatelj kose

Zabluda je da kosa mora da se iščetka 100 puta u toku dana. Na prvom mjestu, ona bolje reaguje na češalj nego na četku, a drugo, morate biti veoma oprezni kada četkom prolazite kroz kosu jer možete oštetiti teme ili izazvati pucanje vlasi. Dovoljno je da se očešljate jednom u toku dana.

Ne vezujte kosu

Ako dugo nosimo pletenice i zategnute, visoko podignute repove, može doći do tanjenja i gubitka kose na pojedinim mjestima. Zato izbegavajte da previše stežete svoju kosu i opredijelite se za mekšu gumicu.

Savjet plus

U toplo maslinovo ulje sipajte kašiku meda i kašičicu cimeta. Dobro promješajte, pa masirajte korijen kose ovom prirodnom mješavinom i ostavite da odstoji 15 minuta, prenosi Story.

Preporučujemo za Vas